Vajon tényleg gazdaggá tehet az MLM?

írta Arany Média 2 808 views0

AZ MLM (multi-level marketing) egykor csábító pénzszerzési lehetőség volt. Manapság már lenézik, sokan csalódtak benne. Sok a kérdőjel a feltételezett módszer körül, ugyanis sokan belebuktak. Persze előfordultak olyan példák is, amelyek alátámasztják, hogy a módszer sikeres.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

„Pénzügyi elemző lettem…”

…hangzik sok pályakezdő fiatal szájából ez a frázis. Valószínűleg nincs olyan ember a hazánkban, akit ne próbáltak volna behálózni. És a legtöbbször a komoly projektek helyett a barátság megromlásához vezetett a sztori.

A legtöbb fiatalnak a pénzügyi tanácsadás igen kecsegtető – és ezt sokan használják is, vagy kihasználják.

Persze, mi magunk is találkoztunk már ilyennel. Egy fiatal srác a mérnöki diploma után erre a pályára lépett, és megkeresett, hogy a szakvizsgájához segédkezzek, mint próba tesztalany. Barátságunkra tekintettel igent mondtam neki. Meg amúgy is, már nagyon érdekelt ez a vállalati struktúra.

Mint azt tudjuk, a marketingformák egyik legeffektívebb módszere a vásárlásösztönzés. Ezt meglovagolva sok-sok pénzügyi tanácsadó cég szervezi be ily módon az alvállalkozóit. Magyarországon ezeknek a cégeknek a reputációja igen alacsony, ugyanis rengeteg csalódott alkalmazott fordult meg már ebben a struktúrában.

Na de lássuk, hogyan is működik, és mivégre ez a nagy elégedetlenség.

Hogyan működik?

A rendszer működtetését egy többszintű érdekeltségi viszonyok alapján épülő hálózat végzi, mely a terméket vagy szolgáltatást – utóbbi esetben befektetési alapok vásárlása, biztosítás – direkt módon juttatja el a vásárlókhoz. A koncepció további részét az elégedettség és az azt követő továbbajánlás adja. Ha a továbbadás sikeres, akkor a résztvevő feleket jutalék illeti.

Ha sikerül kiépíteni egy többszintű fogyasztó-értékesítői hálózatot, akkor komoly jövedelemre lehet szert tenni. Azonban

van egy kockázatos háttere is ennek a módszernek,

ugyanis ahhoz, hogy folyamatos legyen a jutalékok forrása, mindig új értékesítők bevonására van szükség. Ehhez a struktúrához remek munkaerőként szolgálhatnak a pályakezdő fiatalok. De ahhoz, hogy sikeresen is működjön ez a rendszer, elengedhetetlen a megfelelő szakképesítés is – főleg a szolgáltatást nyújtó vállalatoknál. Itt jön a képbe a személyes példa.

A legtöbb esetben azt érezte az ember, hogy a szakmához nem értő elemzők és tanácsadók szeretnék befektetni, megtakarítani a pénzünket.

A vizsgálók egy gyors pénzügyi kurzus elvégzése után „próbáltak” elemezni. Erre akkor döbbenünk rá, amikor az elemzés során felmerültek a kockázati kérdések. A szaktudásuk nem volt elegendő ahhoz, hogy meglegyen a kellő bizalom – végtére is a jövedelmünkről van szó.

Páréves pénzügyi és számviteli tanulmányaim után elborzadtam a szakavatatlanságon

– ezt már a huszonéves Pali mondta, akit szintén megpróbáltak beszervezni.

Mivel ismerősöm mérnöki szakon végzett, ezért érzékelhető volt, hogy már alapvető közgazdasági ismereteket megkívánó kérdésekkel is sarokba tudtam szorítani elemzés közben

– mondta szomorúan riportalanyunk, aki egyébként nagy érdeklődéssel állt az MLM felé, hiszen bízott abban, hogy kis munkával, ráfordítással majd csurran-csöppen valami. Hát nem csöppent.

Ezt is olvasd el (kattints)! Ha saját vállalkozásba kezdenél, ezeket fontold meg

Érthető a bizalmatlanság

Ettől függetlenül nem kérdőjelezhetjük meg az MLM-cégek sikerességét és működőképességét. Természetesen ebből is lehet hasznot húzni – van létjogosultsága ennek a pénzszerzési módszernek is.

Több ismert ember is van, aki ebből, így gazdagodott meg. Igaz, mint többen is mondják, ők az elsők között voltak, akik most lépnek be, nekik már nagyon nehéz. Sokan ezt nem látják.

A pénzügyi ismeretek és a kapcsolati háló elengedhetetlen, hogy sikeres tanácsadó legyen valaki. Mielőtt belevágnának a frissen érettségizők és friss diplomások, legyenek körültekintőek. Ugyanis a csábító fizetéshez legit tudás is kell – és persze dörzsöltség.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!