Trump-teszt: 5 üzleti sikertipp az ingatlanmogultól

írta KJ 1 727 views0

Most nem az a kérdés, hogy te is kitiltanád-e a muszlimokat Amerikából, hanem hogy mennyire hasonlítasz a világ egyik legsikeresebb üzletemberéhez – mivel Donald Trump amikor épp nem politikust játszik, akkor ingatlan- és médiatitánként tarol. Kemény szavak egy botrányhőstől: 5 üzleti tippt Trump sikerkönyvéből!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Sokan csak találgatnak, milyen lenne Trump elnökként, vagy hogyan dolgozna. Szerencsére erre a kérdésre már 1987-ben választ adott, amikor is könyvet adott ki saját üzleti módszereiről. Ebből mutatunk be néhányat, melyek alapján eldöntheted, úgy dolgozol-e, mint Trump. A cikk végén pedig találsz egy kérdőívre vezető linket, mely alapján megtudhatod, mennyire azonos az üzleti gondolkodásmódod a világ egyik legnagyobb vállalkozójáéval.

1. Találd meg a saját műfajodat!

Trump szerint az első alapvető lecke egy sikeres vállalkozó életében, hogy megtalálja a saját műfaját. Aki a kocsikat szereti, az nem fog jó pékséget üzemeltetni, és akit nem érdekel a sport, az nem tud sportmagazint alapítani.

Saját szavaival:

Én nem a pénzért csinálom. Abból már több van, mint amennyire valaha szükségem lesz. Azért teszem, mert szeretem. Az üzlet az én művészetem. Mások ügyesen festenek vászonra, vagy szép verseket írnak. Én szeretek üzleteket kötni, főleg nagyon nagy üzleteket. Én ettől érzem jól magamat.

2. Felejtsd el az üzletet, ha nincs a véredben!

Nem kell vállalkozónak lenni – állítja Trump –, ha nem érzed magadban az ehhez szükséges képességet. És ezzel semmi gond nincs – írta –, hiszen szükség van jó alkalmazottakra, értelmiségiekre és politikusokra is. Egyik sem rosszabb, mint a másik: a lényeg, hogy azt végezd, amihez tehetséged is van.

Erről így írt Trump a könyvében:

Az üzletkötés egy képesség, amivel születni kell. A génekben van. Ez nem arról szól, hogy ki a zseni. Kell hozzá bizonyos fokú intelligencia, nem mondom, de főleg ösztönről van itt szó. Foghatod a legokosabb srácot, aki végig ötösökkel fejezte be az iskolát, és 170-es az IQ-ja, de ha nincsen ösztöne hozzá, akkor nem lesz sikeres vállalkozó.

3. A határ a csillagos ég!

Trump szerint sokan ott rontják el, hogy jó ötletet találnak ki, de nem képesek nagyot álmodni. Márpedig alapvetően nem fektet több energiát egy milliárdos vállalkozó az üzletébe, mint egy sarki bolttulajdonos (ezen állításával nem igazán értünk egyet).

Az én napom éppen úgy 24 órából áll, mint az övé. Én mégis milliárdos vagyok, ő pedig nem az. Ennek az az oka, hogy mások voltak a céljaink

– írta Trump.

Trump-teszt: 5 üzleti sikertipp az ingatlanmogultól

Aztán így folytatta:

Az én üzletkötési tervem egyszerű. Magasra célzok, és utána tovább török, és tovább török, amíg el nem érem, amit akarok. Számomra nagyon egyszerű a dolog: ha már gondolkozol, akkor gondolkozz nagyban. A legtöbb emberben kicsiben gondolkozik, mert félnek a sikertől, félnek a döntésektől, és félnek a győzelemtől.

4. Tartsd szem előtt a célt!

Trump egyszer már csődbe ment, méghozzá könyvének megírása előtt. Ekkor hatalmas adósságokat halmozott fel – méghozzá dollármilliárdokat (!) –, melyeket aztán visszafizetett, mikor új vállalkozásba fogott. Azóta újra milliárdos, és mint írja, azért bukott be egyszer, mert már nem érdekelte annyira a saját üzlete. Európába járt nőzni, és nem a vállalkozásával foglalkozott.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Vajon tényleg gazdaggá tehet az MLM?

Hogy ne kövesd el az ő hibáját, ezt tanácsolja:

A nagyban való gondolkozás első számú kulcsa a céltudatosság. Én úgy gondolok erre, mint egy irányított őrületre: ez egy olyan tulajdonság, amit már sok sikeres vállalkozónál észrevettem. Megszállottak, hajtja őket valami, már szinte mániákusan, de mindez a munkájukra irányul. Én nem állítottam, hogy ettől a szokástól boldogabb lesz az életed, de ha valamit el akarsz érni, akkor piszkosul jól jön!

5. Játssz lazán!

Ennek ellenére Trump nem egy őrült, kontrollmániás üzletember. Mint írja:

A legtöbben meglepődnek a munkamódszeremen. Nem viszek magammal aktatáskát. Nem tervezek be túl sok ülést egy napra. Mindig nyitva áll az ajtóm. Az ember nem lehet találékony és vállalkozó szellemű, ha mereven, görcsösen gondolkodik. Az én szokásom az, hogy bemegyek dolgozni, és megnézem, mi hogyan alakul. Minden hetem más és más.

Akár egyetértettél a tanácsokkal, akár nem, mindenképp van értelme kitöltened a Trump-tesztet, mely a Trumppal osztott közös értékeket méri! A kérdőív angolul van, és meg kell hozzá adni egy irányítószámot (a 10007 egy amerikai irányítószám, és remekül működik), meg egy pártot, amit támogat az ember, de mindez nem befolyásolja az eredményt. Ha ki akarod tölteni a tesztlapot, kattints IDE!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!