Történelmi változás a futballban: jöhet a videóbíró, de vajon milyen formában?

írta Henrik L. 1 647 views0

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) zöld utat adott a videotechnológiának, hogy segítse a játékvezetők döntését. Vajon jót tesz a videóbíró a futballnak, és konkrétan milyen megoldást vezetnek be?

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az IFAB cardiffi ülésén kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a technológia igénybevételére, amelyet négy esetben hívhatnak majd segítségül a bírók: gólok, kiállítások és büntetők megítélésekor, illetve a szabálytalanságot elkövető játékos beazonosításánál.

A tesztidőszak legkésőbb a 2017–2018-as szezonban kezdődik. A visszanézést a játékvezető, vagy a mérkőzést felügyelő és a videotechnológiát kezelő bizottság kezdeményezheti.

Történelmi döntést hoztunk a futballért

– jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) múlt héten megválasztott elnöke, aki szerint nagy lépést tettek előre, megmutatva, hogy valóban új időszámítás kezdődött a sportágban. A német és a brazil szövetség korábban jelezte, hogy nemzeti bajnoksága lehetne a tesztelés alanya.

A döntés már régóta esedékes volt, hiszen számtalan kulcsfontosságú mérkőzést lehetne felsorolni a múltból, mely egy rossz bírói döntés miatt alakult úgy, ahogy. Dőltek már el Eb és világbajnoki címek amiatt, mert tévesen lesen állítottak meg egy támadást (a berni döntőben ezért nem adták meg Puskás gólját 3-2-es német vezetésnél), vagy mert a labda a kapufáról a gólvonal mögé pattant, de ezt a játékvezetők egyike sem vette észre (sajnos az ötbírós rendszer sem tökéletes). Valamit mindenképpen változtatni kellett, és a videóbíró jó döntésnek tűnik, azonban fogós kérdések merülnek fel a megvalósítással kapcsolatban.

Olyan lesz, mint az NFL-ben?

Az amerikai futballban eleve gyakran megállítják az időt, nem csoda, hogy a 4×15 perc játékidő a gyakorlatban, szünetekkel együtt 3-3,5 órás mérkőzést eredményez.

Történelmi változás a futballban: jöhet a videóbíró, de vajon milyen formában?

Az NFL-ben a bírók is kérhetik a kamerák segítségét, de a csapatok edzői is challenge-et követelhetnek, ilyenkor bedobnak egy piros kendőt, és a vitatott eseményt lassítva visszanézik a toronyban ülő bírák. Ha az edzőnek igaza van (aki általában a játékosaitól kapja a fülest), akkor az ő javukra döntenek, és megmarad az időkérése, ellenkező esetben elveszít egyet.

Ha a futballban is ezt a módszert vezetik be, akkor valahogy korlátozni kéne a kihívások mennyiségét, különben a játékosok úton-útfélen szólnának az edzőnek, hogy szerintük kéz volt, vagy szabálytalanság. Azonban ha itt is bevezetik az időkérést és az óra megállítását, akkor nagyon elhúzódhat a játékidő, amit gyaníthatóan sokan elleneznének.

Ezt is olvasd el (kattints)! Ők hazánk legértékesebb sportolói a Forbes szerint

Valós idejű döntésre lenne szükség

Nem tudni egyelőre, hogy a tesztelni kívánt videóbíró mennyire komoly technológiát képvisel, mert bár a „gól volt, gól nem volt” kérdését simán el tudják dönteni a jelenleg is alkalmazott többkamerás vonaltechnikák, de vajon ez a rendszer képes lesz digitálisan, egy speciális szoftver révén százszázalékos biztonsággal megállapítani azt is, hogy adott esetben történt-e kezezés vagy szabálytalanság? Ez lenne ugyebár a legjobb megoldás, mert akkor egyből érkezhetne a jelzés a játékvezető fülére, aki időben megállíthatná a játékot, és meghozhatná a helyes döntést. Igen ám, de egy szabálytalanságot hogy tud egy gép megkülönböztetni a tökéletes műeséstől? Amikor kontaktus is történik, de mondjuk direkt a támadó tette oda a lábát a védőhöz, hogy eleshessen? Ezeket az apróságokat csak tapasztalt, sokat látott emberi szem tudja eldönteni, masina semmiképp. Hacsak nem mesterséges intelligenciáról beszélünk…

Ha viszont nem számítógép érzékeli a szabálytalanságokat, hanem videóelemzők, videóbírók, akkor komoly fáziskéséssel kell számolni, mire visszalassítanak és észre vesznek mondjuk egy büntetőterületen belüli kezezést, majd „leszólnak” a sporinak a pályára. Furcsa lesz az a jelenet, mikor épp kontratámadást épít a Bayern München, de a bíró egyszer csak belefúj a sípjába, és tizenegyest ítél a müncheniek ellen, mert 23 másodperccel ezelőtt David Alaba kezezett a saját kapuja előtt. Érdekes tesztidőszaknak nézünk elébe!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!