A reklámok káros hatása: Lili varázspálcát szeretne – Apablog (55. rész)

írta Henrik L. 1 623 views0

Az egy dolog, hogy a tévében leadott mesék 70 százaléka kukába való, de még csemetéink agyát is átmossák a hülye reklámokkal, amitől a bicska kinyílik a zsebemben. Váltottunk is gyorsan.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az én gyerekkoromban volt a Süsü, a Futrinka utca, meg az Egér a Marson és kész. Manapság elképesztő a kínálat különböző animációs mesefilmekből, muszáj a szülőnek résen lennie, mert nagyon beteg történetekbe is beleszaladhat a gyerek, ha nem tartjuk szemmel, miket néz.

Torz karakterek, buta gügyögés, vagy ami még rosszabb, öncélú ármánykodás, logikátlan történések ömlenek a tévéből, ami elképesztő károsodást képes okozni egy 5-6 éves kisgyereknél.

A kép alján lévő korhatárjelzéseket imádom! Van 3-as, meg 6-os is, de próbáljatok csak megnézetni egy ötéves gyerekkel JimJam, Duck TV, vagy Baby TV csatornát. Sikítva fogja követelni, hogy kapcsolj át a Minimaxra, vagy a Cartoon Networkre.

A mai világban gyorsabban érnek a gyerekek, az oviban is tartani kell a tempót a többi gyerekkel, így már belenyugodtam, hogy lányom Mia és ént, Aladdint, valamint Állati küldetést néz, ráadásul utóbbit igen jó mesének is tartom, ugyanis játékosan mutatja be a különböző állatok tulajdonságait, táplálkozását, életét.

Olvasd el az előző részt is (kattints)! Úgy döntött, máshol alszik

A reklámoktól ki vagyok bukva

Mostanában kezdjük beszüntetni a tévénézést, és Lili kedvenc sorozatait inkább az internetről toljuk, hogy megnézhesse egyben, reklámok nélkül. Ugyanis

undorítónak tartom, hogy már az óvodáskorú gyerekeket is integrálni akarják a fogyasztói társadalomba, mindenféle színes-szagos játékokat mutatva be nekik.

Ennek korábban nem volt látható hatása, az utóbbi hónapokban azonban lányom minden nap valami új játékot említ meg nekünk, amit szeretne megkapni. Enikővel már csak annyit válaszolunk neki, hogy majd egy-kettőt biztos kap majd karácsonyra, de a télapó sem tud ezer játékot adni minden egyes gyereknek.

Nemrég Enikő mosáskor mérgelődött valamin (talán bennmaradt megint egy zsebkendő az egyik zsebben), erre Lili odament, és azt mondta neki, szinte szóról szóra idézve a reklámban elhangzott szöveget, hogy

„anya, vegyél te is ****** mosóport, mert akkor minden gondod megoldódik”!

És ezt teljesen komoly ábrázattal, bájosan ártatlanul jelentette ki. Feleségem nem is bírta ki nevetés nélkül, de a lelke mélyén azért elszomorodott.

A kiscsaj álomvilágban él, de ráérünk még lerángatni a földre

Enikő néhány nappal ezelőtt azt kérdezte tőlem, szerintem Lili hisz-e abban, hogy egy varázspálcával csodát lehet tenni? Meglepődtem a kérdésén, majd azt válaszoltam, szerintem tudja, hogy ilyen csak a mesében létezik. Feleségem erre sokatmondóan elmosolyodott, és azt mondta, nem árt, ha tudom, Lili legutóbb egy

igazi várázspálcát kért karácsonyra, amit a fene tudja, hol látott, a lényeg az, hogy bármit meg lehet vele tenni.

Másnap én mentem lányomért az oviba, ahol aznap fotózás volt, és minden gyereket megkérdeztek, mit kér karácsonyra. Lili ezt maga mesélte el nekem, ahogy azt is, hogy ő varázspálcát szeretne. Első körben az volt a gondolatom, hogy felvilágosítom a valóságról, de inkább egy köztes megoldást választottam, és úgy reagáltam, hogy sajnos én még a 37 évem alatt sosem találkoztam igazi varázspálcával, de ettől még létezhet. Aztán megkérdeztem tőle, mi lenne az első varázslata azzal a pálcával?

– Először a kék eget átvarázsolnám lilára, csillogós lilára, mert az jobban tetszik – jött a teljesen korrekt válasz.

– És mi lenne a második?

– Varázsolnék magamnak egy hatalmas istállót, ami tele lenne szebbnél-szebb lovakkal. A fehér a kedvencem!

– Na, ezen nem vagyok meglepődve. És mi lenne a harmadik varázslat? – kérdeztem, erre gondolkodóba esett.

– Mindent arannyá változtatnék, és akkor nagyon gazdagok lennénk!

Helyben vagyunk, a reklámok elérték céljukat, a gyermek máris aranyban, pénzben gondolkodik, én pedig nemsokára elmesélem neki Midász király legendáját, aki majdnem éhen halt amiatt, mert minden arannyá változott, amihez hozzáért…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!