Olcsó szállás, ha üdülni mész: 10 tuti tipp kezdő Airbnb-használóknak

írta KJ 2 303 views0

Az Airbnb egy remek oldal, ha utazni akarsz, vagy ki akarod adni a lakásodat (esetleg csak egy szobádat). De mint minden oldalon, itt is vannak „fortélyok”, amiket csak a tapasztalt használók ismernek. Ha nem akarsz kellemetlen élményeket, akkor fogadd meg az alábbi 10 egyszerű tippet az online lakáskiadás és lakásbérlés művészetéből!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Ha lakást adsz ki

1. Törvényt is szeghetsz

New York és San Francisco híres arról, hogy ott nem tolerálják az Airbnb-t. Nem csak, hogy tilos használni az oldalt, de le is vadásszák a hatóságok a törvényszegőket, de 3 millió forint nagyságú bírságokat is kiszabnak.

Újabban a budapesti hatóságok is vegzálták a helyi hírek szerint az Airbnb-zőket. Érdemes átnézni a helyi törvényeket, mielőtt lakást adsz ki így.

2. Ha vandálkodnak…

Ha a vendégek széttörik a házad berendezési trágyait, vagy orgiát tartanak az otthonodban, akkor az oldal elméletben hatalmas kártérítést fizethet. De nem minden országban téríti meg az okozott károkat 290 millió forint értékben az Airbnb. 2015 tavaszán a lista így állt: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Indonézia, Írország, Izrael, Japán, Malajzia, Hollandia, Norvégia, Puerto Rico, Szingapúr, Dél-Korea, Svédország, Svájc, Tajvan, Thaiföld, Törökország, Egyesült Királyság és az USA.

3. Akkor sem térítenek meg mindent, ha kell

Vannak dolgok, amikért nem fizetnek. Ezek például a családi ékszerek, gyűjtemények, művészi tárgyak és „limitált termékek”. Ha ilyen tárgyaid vannak otthon, írja a cég, akkor köss rájuk külön biztosítást.

4. Készíts sok fotót!

Minél több fotód van (főleg olyanok, melyeket igazolt az Airbnb), annál többen fognak megkeresni, hogy nálad lakjanak. Ügyelj arra, hogy a fotók tiszták és fényesek legyenek, és a lakás minden oldalból és szögből látszódjon!

Ilyenek is számítanak: milyen tiszta a mosdó, hogy néz ki a kilátás, milyen a konyha. Mindenre ügyelj: az emberek szeretik az információt a helyről, ahova mennek!

5. Hasonlítsd össze az árakat!

A legtöbb ember vaktában lő, mikor beállítja az árakat. Nézz körbe a saját környékeden, és ne szégyellj beszállni a versenybe! Ha túlságosan alá vagy felé lősz, később még mindig javíthatsz az árakon!

10 tuti tipp kezdő Airbnb-használóknak

6. Nyújts extrát!

Nem hoteligazgató vagy, de attól még tulaj. Ha nálad laknak, kérdezd meg, kérnek-e reggelit, vagy van-e igényük beszélgetőpartnerre.

Sokan annak is örülnek, ha veled fedezhetik fel a várost. Ha nem nagy áldozat számodra, akkor az sem gond, ha kikészítesz nekik pár helyi közlekedési jegyet – persze ez már nagyfokú jó fejség, de én nagyon örültem neki, mikor Madridban így fogadott a hostom!

Ha lakást keresel

7. Vannak gépek

Az Airbnb kíméletlenül szűri a robotokat, de így is vannak csalók és gépek az oldalon. Olvass el minden értékelést a lakás alatt, hiszen így kisül, hogy kinél jártak már valós emberek.

8. A csillagokra is ügyelj

Ha lakást keresel, ügyelj a csillagokra is. Sokan nem akarnak vitába keveredni a hosttal, hiszen ő is kommentálhat az értékelésedre, és akkor kellemetlen veszekedések alakulnak ki. De ha valahol 3 csillag van néhány kedves szó mellett, akkor tudd, hogy mit is jelent!

9. Nézz utána a környéknek!

Én is már pórul jártam, amikor nem néztem meg, hova is megyek. Elég volt annyi, hogy „a lakás 10 percre van a belvárostól,” ami ugye igaz, de hát a legrosszabb környék is tíz percre van a Deáktól.
Nézz utána magad, hogy melyik negyedeket érdemes elkerülni!

10. Sose hagyd el az Airbnb oldalát!

Az oldal lehetőséget ad arra, hogy minden, azaz minden tranzakciót azon keresztül végezz. Ez véd meg attól, hogy lehúzzanak a csalók. Ha valaki azt kéri, hogy készpénzben fizesd ki, vagy más oldalakra menj át, akkor azonnal hagyd ott, és jelentsd be az Airbnb-nek, hiszen láthatóan át akart vágni!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!