Nyalod, nyalod, de ismered a történetét?

írta Arany Média 4 484 views0

Szép lassan itt a nyár és divatba jön az örökzöld sláger, a fagylalt. De mennyit tudunk valójában erről a hűsítő édességről? Vajmi keveset…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Ötezer évvel ezelőtt indult hódító útjára a fagyi!

Akár hiszed, akár nem, a fagylalt sem a mai modern ember találmánya. Az eredete majdnem egyidős az emberiséggel, jó lehet, a Bibliában nem írtak erről.

A jeges csemege minden különcség hazájából, Kínából ered. Amit akkoriban fagylaltnak neveztek az nem volt más, mint hóból, tejből és különböző gyümölcsökből összekevert jeges édességmassza. Bár teljes bizonyossággal nem lehet állítani, de vannak feljegyzések arra nézve, hogy a fagyi egyiptomi „segítséggel” lépte át a saját hazájának határait.

Az is kiderült, hogy végre van egy közös pont a hétköznapi emberek és a történelem nagy alakjai között, ugyanis „bennfenteseink állítása” szerint Nagy Sándor, minden idők egyik legnagyobb hadvezére, szintén imádta a fagyit. Olyannyira, hogy meg is osztotta a katonáival, mondván: a jeges édesség élénkítő hatással bír. Test- és elmefrissítő hatással. Két gombóc eperfagyival már akkoriban is háborúkat lehetett nyerni.

Nyalod, nyalod, de ismered a történetét?

Hippokratész, aki az orvostudomány alfája és ómegája, gyógyír gyanánt írta fel a desszertet a betegeinek. Nero császár még arra is hajlandó volt, hogy több száz kilométerről hozasson jeget a desszert elkészítésének érdekében. Rómában – és a világon nagyon sokáig mindenhol – a gazdagok kiváltsága volt a fagylaltozás, aminek a kultúrájához, bővüléséhez Marco Polo, a történelem egyik leghíresebb kalandora is hozzájárult azzal, hogy az utazásai során több receptet is szerzett.

Az első fagylaltot árusító cukrászda Párizsban nyílt meg, ám a tömeges elterjedésére egészen az első ipari forradalom kirobbanásig várni kellett. Akkor nem csak az autógyártás, hanem a konyhai technikák is robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül.

A 19. század végére a világ legnagyobb részén már elterjedt a fagylalt. A tölcsér megalkotására azonban 1904-ig várni kellett. Ekkor érkezett Charles E. Miches, aki feltalálta a gombócok hordozható verzióját, amivel tovább nőtt a kereslet a jeges csemege iránt. A hisztériát 1923-ban Harry Burt fokozta, aki forgalomba hozta a pálcikával ellátott, csomagolt jégkrémet. Milyen jól tette!

Nyalod, nyalod, de ismered a történetét?Magyarországra már a 18. században megérkezett a fagyi

Kis hazánkba első ízben az osztrákok hozták be a népszerű édességet. Rövid idő alatt olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy az 1900-as évben a szakácskönyvek is külön receptfejezetet szenteltek a fagylaltnak, ráadásul a hagyományos tálalás mellett, a tehetősebb vendégeknek borral és pezsgővel is felszolgálták a világ kedvenc desszertjét

Érdekességek a fagylaltról

A jeges desszert népszerűségéről mindent elmond, hogy az amerikaiak közel 90%-a rendszeresen fogyasztja a mélyhűtött csodát. Náluk van jelenleg is a világ legnagyobb fagyi fogyasztása is, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy amerikai évente 48 pint fagyit fogyaszt.

Egy tehén élete során átlagosan 9 ezer gallon jégkrém-alapanyagjául szolgáló tejet termel.
A II. világégés befejezését az amerikaiak jégkrémevéssel ünnepelték. Ez aztán az édes győzelem!
Nagy Sándor kedvenc fagylaltja, vagyis inkább hógombóca mézzel keverve készült. Édesszájú hadvezér lehetett!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!