Növesztik, de vajon a „trendszakállasok” tudják ezeket „a férfi legszebb és legszentebb testrészéről”?

írta Arany Média 5 335 views1

Vannak olyanok, akik hajlamosak arra gondolni, hogy a szakállnövesztéshez „csak” mérhetetlen türelemre van szükség. Hát nem. Az arcszőrzet ezen „hosszabb verziója” komoly társadalmi és történelmi háttérrel rendelkezik, viselése, karbantartása sokkal komplikáltabb, mint azt gondolnánk.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A szakáll története

Ha egy kicsit beleássuk magunkat a témába, nagyon érdekes ismeretekkel lehetünk gazdagabbak a szakállviselés jelentőségéről. Például, ha a képzeletbeli időgépünkkel egészen az ókori Kínáig utazunk vissza, akkor megtudhatjuk, hogy a vörös szakáll a bátorságot és az erőt jelképezte, míg az egyiptomi kultúrában a szakállat csak és kizárólag az erre méltók viselhették, nem véletlen, hogy számos istent is arcszőrzettel ábrázoltak.

Magyarországon a 16. században a szakáll úgynevezett úri viselete csak a házasemberek előjoga volt, míg két évszázaddal később a parasztokat szakállbírság kirovásával „motiválták” arra, hogy pengét ragadjanak. Leghíresebb szakállasaink között szerepel mások mellett Széchenyi István vagy Batthyány Lajos.

Szakáll, mint a férfiasság szimbóluma

Bizonyára senkinek sem új hír, hogy a szakáll viselése egyre jobban terjed. Nem csak a világon, hazánkban is, hiszen kicsiny országunkban is egyre több fiatalt lehet látni buszon, villamoson vagy plázában, aki méretes szakállcsodát visel.

Az arcszőrzet, kiváltképp eme túlburjánzott változata mindig is a férfiasság egyik szimbóluma volt. Persze, már csak azért is, mert ha a nők viselnének bozontos szőrpamacsokat az arcukon, az eléggé visszataszító lenne…

Szakáll

Ezt is olvasd el (kattints)! Milyen arcszőrzet tetszik a nőknek?

A szakáll egyfajta nyers erő, brutalitás, vadság, ami alapjaiban határozza meg a férfi nemet. Mindezt persze most a lehető legnemesebben értjük, ugyanis ezek azok a tulajdonságok, amikre leginkább vágyik egy nő.

Nem véletlen, hogy rengeteg festményen is szerepet kap az arcszőrzet, ami szavak helyett, túlmagyarázások nélkül is mesélni tud a nemek közötti különbségekről, a hagyományos, klasszikus értelemben vett férfi szerepről. Egy 16. századi olasz humanista, név szerint Giovanni Scaliger azt is kimerte jelenteni, hogy a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb testrésze”.

Az persze már egy másik dolog, hogyha nincs rendesen karbantartva, és csak úgy „lóg a levegőben”, akkor az inkább igénytelennek hat, így azt javasoljuk, hogy csak akkor növessz méretes szakállat, ha van időd és lehetőséged is a rendszeres ápolására, „karbantartására”.

Feltámadt a borbélyszakma

Nagyon szerencsés, üdvözítő hozadéka a szakállőrületnek az is, hogy egy régi, már-már kihalt szakma kapott új erőre – az ébredő erő itt is jelen van. A borbélyokról beszélünk, akiknek régen sokkal jobban pörgött a szakma, mint manapság.

Szakáll

Ezt is olvasd el (kattints)! Méretes szakáll és hosszú haj: így kövesd most a divatot

A szakálltrend térnyerésével manapság másodvirágzásukat élik. Nemcsak a világon, hanem Magyarországon is! Sorra nyílnak borbélyüzletek – vagy fodrászatok bővítik repertoárjukat – a belvárosban, ahol olyan klasszikus szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint a szakálligazítás, -vágás vagy a meleg törülközős borotválás. Utóbbit egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia, mert van egyfajta nosztalgikus hangulata.

Meglepő lehet, de nem túl drága mulatság szakállat „tartani”: egy igazítást például 1500-2000 forint körül meg lehet úszni. Ennél a hajvágás sokkal költségesebb olykor.

Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy csak akkor kezdjünk el szakállat növeszteni, ha azt tényleg karban is tudjuk tartani. A házon belüli kontár munkák helyett inkább vegyünk igénybe professzionális segítséget, már csak azért is, mert komoly kultúrája van a szakállnak, amit mindenképpen tiszteletben kell tartani. Másrészt pedig, egy kezeletlen, bozontos valami az arcon nem úriemberes, inkább az ápolatlanság jele.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Hozzászólások (1)

  1. Az biztos, hogy sokkal férfiasabbnak érzem magam, mióta szakállam van. Mondjuk sose hittem volna, hogy ennyi odafigyelést igényel. https://www.galaxy-cosmetics.com/szakallnovesztes-hogyan-es-mire-figyelj Ajánlom ezt a cikket azoknak, akiknek szintén problémás a szakállnövesztés.

Szólj hozzá!