Nem állatkínzás! A kutyáknak ezért jó a szobakennel

írta Szabó B. 21 958 views0

A szobakenneltől sokan ódzkodnak, a bezártsággal, a kutyák elszigetelésével, ne adj’ Isten a sintértelepek hangulatával azonosítják a ketreceket. Ezzel szemben az igazság az, hogy a megfelelően megválasztott és berendezett kennel igazi mentsvár lehet a kutyának.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A kutyáknak nem jó a bezártság?

Ez tény és való, eszünkben sincs megcáfolni. Aki azért vásárol kutyát, hogy álló nap egy kennelben tartsa, akár a szobában, akár az udvaron, az garantáltan felelőtlen gazdi és egyáltalán nem lenne szabad állatot tartania. Ugyanakkor tévhit, hogy minden kutya depressziós lesz, ha be kell mennie a helyére, és mivel szeretik a nyitott tereket, sokkal humánusabb, ha hagyjuk, hogy kedvükre randalírozzanak.

Az igazság az, hogy a kölyköket a legkönnyebben akkor zavarhatjuk össze, ha egyáltalán nem szabunk nekik határokat, oda mehetnek, ahova csak szeretnének. Ráadásképpen, amennyiben nincs alkalmuk, módjuk arra, hogy a nyüzsgés elől elbújjanak, akkor könnyen kiegyensúlyozatlanná és agresszívvá válhatnak.

Aki szerint a kutyák nem szeretik a biztonságos, szűk helyeket, az még egész biztosan nem gondolta át, miért ásnak az állatok kotorékot, odút, vagy a gazdik miért utánozzák le ezeket az építményeket pl. kutyaól formájában.

Kutyakennel

Miért kell a kennel?

A kennel nem csupán nyugalmat, biztonságot ad a kutyának, és messze nem csak abban segít, hogy a határokat megszabhasd és a kutyád ne őrüljön meg a hatalmas tértől (ha bárhová mehet, akkor ő a falkavezér, nem te, és ez óriási nyomás lehet számára). A biztonságos kennelben a kutya nem tud kárt tenni magában, ami kiemelten fontos akkor, ha éppen imád mindent megrágcsálni.

Nem feltétlenül az a mérvadó, hogy ne rágja meg a bútorokat, dekorációkat, ugyanis e lehetőségek elhárításáról már eleve neked kell gondoskodnod. Az a lényeg, hogy a kutya ne ehessen meg olyasmit, ami kárt tehet benne, kitörheti a fogait, vagy éppen megfullaszthatja, amíg távol vagy és így nem tudsz segíteni.

A szobakennelnek ezen felül van még egy óriási előnye a kölykök esetében: rendkívül megkönnyíti az elválasztást, ha a közvetlen közeledben lehet, de mégsem szokja meg, hogy az ágyban alszik, ha a saját kis (hordozható) kuckójában töltheti az éjszakákat.

A méret kulcsfontosságú

Ahhoz, hogy a kutyád jól érezze magát a kenneljében, és még biztonságban is legyen, kulcsfontosságú, hogy megfelelő méretű lakhelyet válassz számára. Alapvető, hogy a kutya fel tudjon állni, kényelmesen meg tudjon fordulni, különben valóban bezárva érzi majd magát.

Amennyiben hosszú órákra (pl. munkavégzés miatt) magára kell hagynod, szerencsésebb nagyobb kennelt választani. Ekkor ugyanis nem csak a fekhelynek, hanem egy pelenkának, a víznek és az ételnek is helyet kell szorítanod, és persze az sem árt, ha a rágóka sem marad a ketrecen kívül.

Ha csupán tréningnek használnád a kennelt, legfeljebb két-három órára maradsz távol, úgy ideális a kisebb méretű, ami ha hordozható, egyúttal szállító kennel is lehet. Bármennyire drasztikusnak hangzik, hogy időnként ketrecben tartod a kutyádat, az odú nyújtotta biztonság kifejezetten előnyös számára, a rácsok pedig engedik, hogy a körülötte folyó dolgokat is figyelemmel követhesse.

Így valóban elkülöníted, de mégsem zárod ki, amire sok türelmetlen gazdi sort kerít, és ezzel szeparációs szorongásokat idéz elő.

Kutyakennel

Hogyan szoktasd hozzá?

Ahhoz, hogy a kölyök jól érezze magát a kennelben, kényelmesen be kell rendezned. Első körben jó ötlet lehet a kedvenc játékát, vagy valamilyen rágókát elrejtened benne, na és persze a simogatások, jutalomfalatok sem maradhatnak el.

Semmiképpen se csukd be már az elején az ajtót, főleg ne hagyd magára a kutyát! Az első napokban csak és kizárólag a nyitott ajtó és a sok-sok jutalmazás jöhet szóba. Ezt követően időnként becsukhatod az ajtót, de csupán néhány percre, fokozatosan növelve az időtartamot.

Kiemeltképpen lényeges, hogy ideges, nyugtalan kutyára szigorúan tilos rácsukni az ajtót, és sosem használhatod büntetésként a kennelt. Ha így teszel, garantáltan előhozod az állat legrosszabb énjét, és ezért csak és kizárólag te leszel a felelős.

Amennyiben mindig a kiegyensúlyozott állatra zárod csak rá az ajtót, úgy ő valóban nyugodt tud maradni és a kennelben töltött időt pihenésre fogja fordítani. Alig várja majd, hogy bemehessen a helyére, hiszen tudja, hogy ezért dicséret, jutalom és persze finom falat jár.

Korrigálás

A nyugodt állapot elérése legalább annyira fontos, mint a vigasztalás elkerülése. A kutyát sosem szabad vigasztalni, akármennyire is embertelennek tűnik ez a hozzáállás, kutyafejjel kell gondolkozni.

Ha megsimogatod, miközben sírdogál a kennelben, vagy éppen kiengeded, akkor azt erősíted meg, hogy a nyüszögésért simogatás és szabadság jár, tehát helyes dolog vonyítani. Ezzel szemben az ignorálás, figyelmen kívül hagyás, a tiltó szó alkalmazása arra világít rá, hogy amit tesz az helytelen, és ideje megnyugodni.

Ha a kutya lecsillapodott, kinyithatod a kennelt és kiengedheted. Persze fel kell ismerni a hisztit, próbálkozást és a valódi igényt, főleg, ha kisméretű boxot választottál. Utóbbi esetén természetesen előfordulhat, hogy a kutya üríteni szeretne, márpedig ilyenkor ki kell engedned a szabadba, vagy a pelenkára. Ha mégis a kennelen belül produkálna, azt alaposan takarítsd ki és minél hamarabb tedd rendbe.

A kutya számára egyáltalán nem normális, ha az odújában kell ürítenie, és könnyen össze is zavarodhat, ha egyébként szobatisztaságra neveled.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!