Mikor utazzunk Törökországba?

írta KJ 1 551 views0

Törökország szerelmesei, erre tessék!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Mikor utazzunk Törökországba?1. Tavasz

Tavasszal (áprilisban, májusban és kb. június közepéig) megy a legtöbb ember Törökországba, mert az időjárás mérsékelt az egész országban, és a napok hosszúak (még akkor is, ha az április többnyire esős). Ilyenkor vannak a legtöbben Isztambulban, a hotelek gyakran az utolsó szobáig ki vannak bérelve, és az árak ekkor a legmagasabbak. Igaz, a fapadosoknál is ekkor vannak a legjobb ajánlatok.

Ha Isztambul tele van, akkor érdemes a déli partvidéket megcélozni: Antalya utcái ilyenkor például szinte hívogatóan üresek.

2. Ősz

Ősszel (szeptember közepétől októberig) szintúgy sokan vannak Törökországban, de csakis ezüstérmes lehet a tavaszi rohamhoz képest. A napok rövidebbek, és októberben már bőven számíthatunk csapadékra. Ilyenkor azonban a víz még mindig meleg, nincs akkora tömeg, és az árak alacsonyabbak.

3. Nyár

A nyár (szeptember közepéig) meglehetősen meleg, általában eső nélküli, de a belföldi részeken akár még hűvösek is lehetnek az éjszakák. Az árak magasak, és a tengerpart tele van, de Isztambul olcsóbb ilyenkor.

Mikor utazzunk Törökországba?

4. Tél

Télen (novembertől márciusig) hideg és esős az időjárás, de ilyenkor mindenhol a legalacsonyabbak az árak, és alig vannak turisták mind a városokban, mind pedig a partvidéken. Én mindig február végén, vagy március elején megyek Törökországba.

5. Naptár

Januárban Kelet-Törökország egyenesen fagyos tud lenni, Ankarát és Közép-Anatóliát hó borítja. Isztambulban ilyenkor erős a légszennyezettség, hiszen a legtöbben lignittel (barnaszénnel) fűtenek otthon. Az ortodoxok keresztények ekkor ünneplik a karácsonyt (örmények és görögök január 6-án és 7-én), úgyhogy a keleti keresztény templomok ilyenkor tömve vannak hívekkel (ünnepek során érdemes megtekinteni a város ezen negyedeit.

Februárban érdemes megpróbálkozni a síeléssel az Uludag hegyen Bursa mellett, vagy az Erciyes hegyen Kayseri-nél. Erzurum közelében a Palandoken szintúgy kedvelt sportolási hely.

Márciusban (illetve annak második felében) és áprilisban még mindig sokat esik. A déli partvidék és a városok ekkor már kedvelt helyszínek, úgyhogy ha el akarod ezeket kerülni, akkor érdemes korábban elutazni!

Mikor utazzunk Törökországba?

A május hozza el a tökéletes időjárást az országba látogató turistáknak hosszú nappalokkal és kevés esővel. Ilyenkor remek ötlet hajókázásra indulni a partvidéken, és a butikhotelek felfedezése is ekkor zajlik a leginkább.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Félsz repülni? Ez a 8 videó biztos megnyugtat

A június–augusztus közötti időszak gyönyörű országszerte, forró és hosszú napokkal. Egyedül a Fekete-tenger partján esős.

Ilyenkor a legjobb Kelet-Törökországban lenni, hiszen a turisták tömegei a nyugati partokon vannak, viszont a délkeleti részeken a hőség szinte kibírhatatlan.

Mikor utazzunk Törökországba?

Szeptembertől októberig az időjárás még mindig meleg, de október közepe felé már általában kevesen úsznak a tengerben.

Novembertől decemberig az idő kelet-európai szemmel kellemes, de az esték már hidegek. Egyesek még novemberben is úsznak a tengerben, de már hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy ilyenkor szezonvége utáni csodanyaralást fogjon ki az ember.

Decembertől hevesek az esőzések.

Ezeknek ismeretében válaszd meg, mikor mész Törökországba!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!