Miért kell jó tanulónak lenni? Edison sem volt az!

írta Arany Gábor 3 899 views0

…és még sokan nem voltak azok, zsenik és feltalálók egyaránt. Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író számos előadást tartott már arról, hogy valójában mennyire rossz és „tanult vagy társadalmilag elvárt” sémák szerint neveljük a gyerekeket. Munkatársunk ellátogatott egy Vekerdy-előadásra.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Miért kell jó tanulónak lenni? Edison sem volt az! – vallja Dr. Vekerdy TamásMi a fontos?

Ezzel a kérdéssel indította Vekerdy Tamás bő másfél órásra tervezett előadását. A választ rögtön megkaptuk tőle: „Hogy jól érezzük magunkat”. Ezután hétköznapi példákat hozott fel. Mert hogyan is indul egy családos hétköznap reggel? Kelj már fel, siess, elkésünk, ne piszmogj, miért nem mostál fogat, most ne azzal játssz – és így tovább. Minden egyes reggel káosz. A reggelben minden van, csak nyugodt családias légkör nincs.

Tehát mi a fontos? „Hogy együtt reggelizzünk a gyerekkel. Mert neki még ez lenne a lényeges” – mondta Vekerdy. Ha jobban belegondolunk, a gyerek semmi mást nem hall, mint állandó tiltást. Ezt ne csináld, azt nem szabad… A szülő csak egyvalamire nem figyel: a gyerekre, arra, hogy valójában neki mi kell, neki mi a jó. A gyereknek a szülő és a szeretet kell. Meg a mese!

A mesét sokan letudják az esti rajzfilmekkel, de ez a lehető legrosszabb, amit egy gyerekkel tehetünk. Mert a tévé nem jó neki. „Csak a hallott mese a mese, a látott az nem. Nagyon fontosak a belső képek, a képzelőerő. Gondoljunk csak bele, hogy a gyerek, amikor a nappaliban szabad játékot űz, olyan belső képek alakulnak ki, mint például a »szőnyeg a tenger«” – világít rá a szakember a „digitális bennszülötté válás” veszélyeire.

A tévé blokkolja a fantáziát, mesenézés közben olyan feszültség és energia keletkezik a gyermekben, amit nem tud lemozogni – és jön az agresszió…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!