Megváltoznál? 5 ok, amiért nem sikerül az életmódváltás

írta SMR 5 420 views0

A tavaszi-nyári időszakban sokan próbálnak életmódot váltani, van, aki sportolással, van, aki az étkezéseinek a megváltoztatásával igyekszik sikert elérni. Demotiváló, amikor az életmódváltásnak több próbálkozás, lemondások és kemény küzdelmek árán sem lesz látható eredménye. A nehézségeknek, a lassan jelentkező eredményeknek számtalan oka lehet, ezek közül nézzünk most meg ötöt.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Megváltoznál? 5 ok, amiért nem sikerül az életmódváltásNem tudod megváltoztatni a szokásokat

Az életmódváltás nemcsak annyit jelent, hogy diétázni vagy sportolni kezdünk, hanem az egész életforma megváltoztatását lefedi. Ennek számtalan buktatója létezik, amelyek megoldására sokszor hosszabb időre van szükség.

Abban, hogy milyen életmódot folytatunk, fontos szerepe van a családi mintánknak, amiktől még felnőttkorban sem egyszerű elszakadni, mert úgy gyakoroljuk azokat, hogy észre sem vesszük. Jelentősége van annak, milyen étkezési szokásokat tanultunk meg gyerekkorunkban, de a családi minták arra is hatással vannak, milyen ételeket, milyen ízvilágot szeretünk. Ide tartozik az, hogy szertartásosan leülünk-e enni, zsíros ételeket eszünk-e inkább, tudatosan választjuk ki az élelmiszereket, rendelünk ételeket vagy főzünk magunknak.

A szokások megvizsgálásában, majd megváltoztatásában segít az, ha egy ideig írod, mikor, mit ettél, honnan szerezted be az alapanyagokat, milyen körülmények között fogyasztottad el az ételeket (asztalnál ülve, lassan, vagy menet közben, habzsolva, a számítógép előtt ülve, stb.). Ezek után könnyebben át tudod majd gondolni, min kellene változtatnod ahhoz, hogy egészségesebben élj.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!