Mandulával csajozz be szilveszterkor: óévbúcsúztató okosságok és babonák

írta Arany Média 2 067 views0

Vannak olyan piros betűs ünnepnapjaink, aminek a létjogosultságával azért lehetne vitatkozni. Ilyen például a Valentin-nap, aminél erőltetettebb „emléknapunk” aligha van. Ebbe a skatulyába tartozik a szilveszter is, igaz, azért Cupidónál több értelme és üzenete van. Már, ha megpróbálunk túllátni a pezsgőfüggönyön.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A kötelező jókedv napja

A legnagyobb probléma a szilveszterrel az, ami a legtöbb ünnepnapunkkal is: kötelező végig szerepet játszani. Mindenkinek vidámnak, boldognak kell lennie – karácsonykor például a legnagyobb ellenségünket is illik szeretni –, akkor is, ha az illetőnek nincs kedve ehhez a fajta felhajtáshoz.

Belegondolt már valaki, hogy a szilveszternek a lényege tényleg nem feltétlenül a buli lenne, hanem az, hogy csendben leüljünk egy kicsit és kiértékeljük a hosszú évet. És hogy a megfelelő konklúzió után nem csak fejben, lélekben is felkészüljünk a jövő kihívásaira.

Kitűzzük a céljainkat, megfogalmazzuk az új év legnagyobb terveit – nem, nem értelmetlen, betarthatatlan fogadalmakra gondolunk –, és ne pedig konfettiket szórjunk, és ész nélkül petárdázzunk, ami nem csak felesleges, hanem veszélyes is.

Ettől függetlenül egyáltalán nem kell elítélni azokat, akik óriási ereszd el a hajamat-bulival lépnek át az óévből az új évbe. Mindenki bulizott már szilveszterkor, ha máskor nem, fiatalon, de ahogyan az ember idősödik, egyre jobban rájön arra, hogy nem ez az igazi értelme, lényege ennek az ünnepnek. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen kötelező jellegű, előre eltervezett, hering típusú partik szoktak a legrosszabbul elsülni, hiszen a spontán buliknál nincs jobb.

Ezt is olvasd el (kattints)! Az 5 legfinomabb szilveszteri koktél receptje

Különleges babonák szilveszterkor

Az emberekről nagy általánosságban el lehet mondani, hogy babonásak. Szeretünk különböző kabalákba és flórkor mendemondákba kapaszkodni. Főleg, ha túlságosan izgulunk vagy félünk. Természetesen a szilveszter körül is jó pár szokás kialakult, amikből összeválogattunk egy csokorra valót.

Hagymával jósolták meg, mely hónap lesz csapadékos

A bukovinai székelyek például hagymából jósolták meg a következő esztendő időjárás-változásait. A következőképpen tették: félbevágták a hagymát, és lehántottak róla tizenkét réteget, amelyek egyenként a hónapokat szimbolizálták. Mindegyikre szórtak egy kis sót, majd másnap megvizsgálták a végeredményt: amelyiken elolvadt a fűszer, tudták, mely hónap lesz csapadékos, amelyiken megmaradt, szárazságot jósoltak. Bár maga az eljárás nagyon érdekes, arra azért nem vennénk mérget, hogy pontosan sikerült is megjövendülniük az adott év időjárási ciklusait.

Szilveszteri buli

Manapság már nem jósolunk

A szárnyasok „elrepülnek” a szerencsénkkel

Bevett szokás, amit még a legföldhözragadtabb ember is be szokott tartani, hogy szilveszterkor nem „szabad” baromfit enni. Ennek az az oka, hogy a „gonosz szárnyasok” hátrakaparják a szerencsénket.

Így is rengeteg nehézségre kell felkészülnünk a következő évben, nem árt, ha nem nehezítjük meg a saját életünket. Nem halunk bele, ha egy napig nem fogyasztunk csirkét. Igaz, ezt a mondatot egy konditerembe azért csak halkan mernénk kimondani.

Mandulával csajra lőni?

Ha esetleg még parlagon lennél, és nem találtad meg a nagy őt, akkor hívd segítségül a szilveszter „szellemét”.

Ezt a következőképpen tudod megtenni: a szokásos ünnepi lencsefőzelékbe szórj mandulaszemet, majd vidd át annak a lánynak, aki tetszik neked, mert a babona szerint, ha rábukkan a mandulára az ételében, akkor a következő évben Isten színe előtt is hozzád fogja köti az életét.

Ha biztosra akarsz menni, akkor egy zacskónyit teszel bele. Igaz, ez így csalás, de abba még nem halt bele senki, kivéve, ha allergiás rá a nő…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!