Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma van a Föld napja

írta Arany Média 2 113 views0

Nem véletlenül adtuk a cikkünk címének a Föld napja (április 22.) jelmondatát, ugyanis ennél jobban nagyon nehéz lenne összefoglalni világot érintő legfontosabb ünnepnek a lényegét. Nem kell nagyban gondolkodnod ahhoz, hogy megóvd az anyaföldet. Bőven elég, ha a szemetet a kukába, és nem mellé dobod!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A globális felmelegedés okozhatja az emberiség kihalását!

Nagyon régóta napirendi ponton van a Föld megóvása, igaz, hiába tartanak évről-évre csúcstalálkozókat, érdemi változás és fejlődés nem történt az ügyben. Sajnos kevés a különböző természetvédelmi szervezetek összefogása és tevékenykedése, ha az emberek nem vesznek komolyan egy olyan problémát, aminek az utóhatását csak az unokáink fognak megérezni.

A vezető tudósok sokat vitatkoztak azon, mi irthatja ki az emberiséget. Volt már szó meteorokról és szupervírusokról, de ami biztosabbnak tűnik, az a globális felmelegedés okozta hatások. Egy friss tanulmány szerint kilencvennégymillió évvel ezelőtt ez a probléma az ichtioszauruszok, vagyis a delfinalakú halgyíkok kihalásához is vezetett. Maga a problémaforrást nem a modern ember okozta, viszont sikerült felgyorsítanunk a folyamatot, ami a saját létbiztonságunk mellett különböző állatfajok életét is veszélyezteti.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma van a Föld napja

5000 év múlva világvárosok tűnhetnek el!

A National Geographic igen érdekes és veszélyes elmélettel állt elő, mely az északi és déli jégsapkák felolvadásának következményeivel foglalkozik. A problémát a Föld átlag felszíni hőmérsékletének növekedése okozza.

Ha ilyen mértékben növekedik az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor ötezer év múlva elérheti a 26,7-es Celsius-fokot, ami megpecsételheti az északi és a déli sarkkör sorsát. Amennyiben teljesen elolvadna, úgy drasztikusan megnövekedne az eddig ismert tengerszint. Ez azért is nagy probléma, mert így olyan vízparti városok tűnhetnek el a Föld színéről, mint Amsterdam, Velence vagy Koppenhága.

Egy egyetemi hallgató is kellett a Föld napja esemény megalapításához

Eredetileg az ötlet John McConnell nevéhez fűződik, aki 1969-ben az UNESCO konferencián vetette fel első ízben a rendezvény gondolatát. Egy évvel később a tavasz első napján, 1970. március 21-én már meg is tartották az első emléknapot.

Ahhoz, hogy a Föld napja átütő erejű siker legyen kellett egy lelkes, a Föld védelme érdekében elkötelezett diák, Denis Hayes is, aki 1970. április 22-én mozgalmat indított, amihez rögvest huszonötmillió lelkes „természetvédő” csatlakozott.

Fontos ez a nap azért is, mert minden évben a washingtoni Worldwatch Institute ezen az eseményen publikálja az átfogó vizsgálatát/tanulmányát a világ környezeti állapotáról.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma van a Föld napja

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Így fog elpusztulni a Naprendszerünk is – 3 érdekes hír

Csatlakozz te is a Föld napján rendezendő események egyikéhez!

A legnagyobb környezetvédelmi ünnepnap szervezői rengeteg színes és izgalmas programsorozattal készülnek az érdeklődők számára. A legfontosabb rendezvény április 22-én New Yorkban lesz. A Dal a Földért elnevezésű program a párizsi klímaszerződés aláírásának legfontosabb pillanatait követi nyomon, miközben felcsendül az esemény himnusza is.

Szerencsére nem kell kontinenst váltanunk azért, hogy a kezdeményezés mellé állhassunk. Budaörsön például ugyancsak április 22-én rendezik az Ültess fát a Földnek! című fabetelepítési projekt (2020-ig több alkalommal is meg akarják szervezni): négy év alatt tízmillió fával kívánják bővíteni a magyarországi állományt. Egy ásóval most te is tehetsz valamit az emberiség túléléséért. Ugyancsak Budaörsön lesz a Föld napja családi program, ami április 24-én reggel 10 órakor veszi kezdetét. További részletes programlistát a Föld Napja Alapítvány oldalán olvashattok, IDE kattintva!

A zárszó pedig lehetne ez is: egy fecske csináljon nyarat! Ne féljünk tenni valamit a jó ügy érdekében, hiszen egy napon az unokáink is ezt a csodálatos, színes és változatos planéta földjét fogják taposni. Legalábbis bízunk benne!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!