Két egyszerű függőség, mely a te életedet is megkeserítheti

írta Arany Média 4 732 views0

Mindenki függ valamitől – szól a Hiperkarma jól ismert nótája, miközben tudjuk magunkról: igaz a nóta. Mégis mik ezek a függőségek? Alkohol? Cigaretta? Különböző drogok? Nem, most nem erre gondoltunk!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Két egyszerű függőség, mely a te életedet is megkeseríthetiA régi nóta: internetfüggőség

Az állandóan „online lenni” talán az egyik leghétköznapibb és leggyakoribb függőségi probléma.
1990-ben alig 300 ezer számítógép kapcsolódott a világhálóhoz, mára az internethasználók száma jóval meghaladja a két milliárdot, és folyamatosan növekszik.

Érdekesség, hogy ez a szám öt évvel ezelőtt alig haladta meg az egymilliárdot, ám az okostelefonok, táblagépek megjelenése, és az árak gyors ütemű csökkenése a felhasználók számának brutális emelkedését eredményezte.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján több értekezés is született az internetfüggőségről, mint szociológiai, mint pedig pszichológiai téren. Ennek a fajta addikciónak a legnagyobb rákfenéje, hogy napjainkban szinte nélkülözhetetlen az állandó jellegű információáradat részéve való válás, legyen szó munkáról, kikapcsolódásról vagy akár társadalmi életről.

A választóvonalat az internethasználó és az internetfüggő között egyre nehezebb meghúzni. Ha inkább Facebookon nyomkodod egész este a frissítés gombot, minthogy lemenj a csehóba a haverokkal meginni egy sört, vagy a harmadik buszodat késed le, mert nem tudsz elszakadni, akkor valószínűleg internetfüggő vagy és változtatnod kell ezen!

Léteznek terápiák a probléma kezelésére, de – valljuk be – odafigyeléssel és szabályozással önerőből is lehet változtatni ezen, akkor is, ha sokak számára vonzó a virtuális világ.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!