Kabalaevolúció a világbajnokságokon, avagy egy állati lista Willie-től Fulecóig I.

írta Somlai Attila 2 782 views0

Több szempontból is örvendetes lett volna, ha Magyarország rendezhette volna az idei labdarúgó-világbajnokságot. Egyrészt azért, mert így válogatottunk végre nem maradt volna le egy nagy tornáról (nem akármilyen szakmai lehetőség élesben gyakorolni a tolódást!), másrészt pedig azért, mert garantáltan megleptük volna a világot egy eredeti kabalafigurával. Mondjuk egy fehér pulival. Vagy egy feketével. Esetleg egy tarkával. A világ legismertebb magyar terelőkutyafajtája már többször bizonyított nagy világversenyeken, az idei vb-n azonban biztosan nem rúghat labdába. Marad nekünk egy kék-sárga-zöld tatu és a sóvárgás, hogy egyszer majd a mi pulinknak is eljön az ideje. Kárpótlás gyanánt jöjjön egy kis kabalatörténelem: figuramustra Willie-től Fulecóig, az első részben legalábbis Pique-ig.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Word Cup Willie

Word Cup Willie

Egy újoncnak mindig nehéz dolga van: egy ismeretlen területen mindennemű tapasztalat nélkül helytállni nem könnyű feladat. Igaz ez Word Cup Willie-re, az 1966-os angliai világbajnokság kabalafigurájára is. 

Bármilyen hihetetlen, a vb-k 1930 óta íródó történelmében 1966 előtt egyszer sem „vetettek” be hivatalos kabalát, de a „rutintalan” oroszlán kiállta a próbát. Reg Hoye szerethető és emblematikus figurát alkotott, amit érdekes módon a fia, Leo ihletett. Dr. Leo Francis Hoye ma már hatvan éves, nyelvprofesszorként dolgozik – és persze ápolja Willie emlékét.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!