Jó a veterán legenda a háznál: Totti és Gera is góllal segítette csapatát

írta Henrik L. 1 285 views0

A legtöbb futballista a 30-as évei elején/közepén abbahagyja karrierjét, azonban vannak néhányan, akiket remek genetikával és hatalmas szívvel áldott meg a Jóisten, így 37-40 évesen is hasznára tudnak lenni klubjuknak.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Gera, aki rácáfolt mindenkire

Aki egy kicsit is szereti a focit, az ismeri Gera Zoltán nevét, a „mágikus magyarét” (így hívták Angliában), aki Pécsett kezdte profi karrierjét, majd a Ferencvárosban brillírozva bejátszotta magát a válogatottba is, aminek köszönhetően 2004-ben, 25 esztendősen a Premier League-be igazolt a West Bromwich Albionhoz. Köztudott, hogy Gerzson fiatal korában nem élt sportemberhez méltó életet, dohányzott és drogozott, kis híján abba is hagyta a focit. Senki sem tett volna rá egy lyukas garast, hogy ez a vékony, önbizalomhiányos fiatalember néhány évvel később meghódítja Angliát, hiszen a WBA-t követően a Fulhamben is szerepelt, mely klubbal 2010-ben egészen az Európa-liga döntőjéig menetelt, úgy hogy Gera 6 gólt lőtt a sorozatban (a Juventus ellen kettőt), és olyan neves riválisokat búcsúztattak, mint a Juventus, a Wolfsburg, vagy a Hamburg.

A fináléban végül jobbnak bizonyult az Atlético Madrid (2-1), de a Fulham akkor is csodát tett, a vezére pedig egy magyar futballista volt. Zoli összesen 10 esztendőt játszott Angliában, fénykorában pedig az AS Roma is le akarta igazolni!

A legtöbb futballista 35 esztendősen, tíz jövedelmező angliai évet követően minden bizonnyal szögre akasztotta volna a csukát, vagy legfeljebb hazajön levezetni, Gera Zoltán azonban nem ilyen ember. Természetesen a Fradiba igazolt hazatérését követően, de nem azért, hogy „elpötyögjön” egy szezont, de nem ám!

Gerzson alapember Thomas Doll csapatában, 37 esztendősen is végighajtja a találkozókat, nem ismer elvesztett labdát, és többet fut, mint a fiatalok. A hétvégi bajnokin is remekül játszott, és ő lőtte az első Fradi gólt az MTK ellen (2-2). Nem meglepő, hogy Dárdai Pál és Bernd Storck is főszerepet szánt neki a magyar válogatottban (87-szer húzta eddig magára a nemzeti mezt) és karrierje megkoronázása lesz, hogy ott lehet a franciaországi Eb-n. A genetika tehát rácáfolt a drogos fiatalkorra, ugyanis ha elkerülik a sérülések, a „mágikus magyar” még simán lehúzhat két szezont az FTC-ben, újabb bajnoki címekhez segítve a zöld-fehéreket.

Utolsó évében is harap a római Farkas

Francesco Totti neve fogalom Rómában, Olaszországban, és talán az egész világon. Ha egyszer elkészítik a klubhűség szobrát, azt róla fogják mintázni, hiszen egészen 1989 óta szerepel az AS Romában, ahol 596 mérkőzésen 245 gólt lőtt a zseniális csatár, akit csak El Capitanónak becéznek. Totti 2006-ban az olasz válogatottal is felért a csúcsra, midőn megnyerték a világbajnokságot.

A veterán futballista szeptemberben tölti be a 40-et, és bár ebben a szezonban már csak kiegészítő emberként számít rá Luciano Spalletti, az öreg Farkas most hétvégén is bebizonyította, hogy tud még harapni. A Serie A 3. helyén álló Roma szombaton az Atalanta otthonában lépett pályára, és bár a hazaiak meglepetésre 2-0-s előnybe kerültek, a végeredmény végül 3-3 lett.

Francesco a 78. percben kapott lehetőséget, 3-2-es atalantai vezetésnél, és a 85. percben egy remek akciógóllal kiegyenlített. A Kapitány múlt hétfőn szintén csereként lépett pályára, akkor gólpasszt adott a Bologna ellen.

Persze nem lehet örökre elodázni a profi karrier befejezését, és Totti már elhatározta magát, hogy jövőre nyugdíjba vonul. Abból a klubból, ahol eddigi életét töltötte, melynek stadionját töviről-hegyire ismeri, és ahol a szurkolók örökre emlékezni fognak rá.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!