Ismered a pókert? Na, ez nem az, de legalább igazságtalan

írta Arany Média 2 661 views0

Bemutatjuk a pókerhez hasonlítható kártyajátékot, ami tinédzserek millióit hozza lázba és idegesít fel egyszerre. Ez a Hearthstone, a világ valaha volt legigazságtalanabb játéka.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Pofonegyszerű játékmenetet és szórakoztatást ígér

Akik nem ismernék a kártyajátékot, azoknak itt egy gyorstalpaló a szabályokról: a Hearthstone egy online gyűjtögetős kártyajáték, melyben hősökkel játszhatunk egymás ellen. Minden heroikus kasztnak megvannak a saját speciális lapjai, amiből egy 30 kártyalapot tartalmazó úgynevezett „decket” tudunk építeni.

A paklinkba rakhatunk lényeket és varázslapokat is, amiknek persze költségük van, ha ki akarjuk őket játszani. A játék célja pofonegyszerű: az egymással szemben álló hősöknek egyaránt 30 életerőpontjuk van, és az nyer, aki hamar radírozza le a másik „HP”-jét.

Első hallásra tényleg minden olyan egyszerű, mint a faék. Emellett pedig még szórakoztatónak is hangzik. Ráadásul a játék fejlesztői azzal csalogatják a fiatalokat, hogy a program remekül javítja a stratégiai érzéket és a matematikai képességeket. El kell ismerni, a matek szerves része a játéknak, de nem is kell professzornak lenni hozzá.

A népszerűségét tovább tetézi, hogy tavaly ez lett az év okostelefonos, tabletes játéka, az év multiplayer-játéka, meg úgy globálisan is az év játéka. Persze, mint mindig, itt is van egy de.

A Hearthstone egy baromira idegőrlő játék, mégpedig a szerencsefaktor miatt. Hiába van a legjobb paklid a legjobb lapokból, ha a szerencse nem áll melletted, akkor egy kezdőtől is simán ki lehet kapni. Ez még annyira nem is lenne probléma, mert a legtöbb gyűjtögetős kártyajáték alapszabályzata mindig azzal indít, hogy a paklikat jól meg kell keverni a játék előtt, tehát a véletlenszerűség elengedhetetlen. Itt viszont a nagyobb probléma az, hogy a kártyalapok java része a tulajdonosát olyan speciális „képességekhez” juttatja, amelyek így teljesen véletlenszerűen alakítják a játék menetét.

Tulajdonképpen a felsztárolt játékmechanika 10% stratégiai érzékből, 20% matektudásból és 70% szerencséből áll. Ezek után ki akarna ezzel játszani? Mondhatnánk, hogy senki, de mégis több milliós játékostábora van a Hearthstonnak. A játék rendkívül addiktív, és pokolian erős dizájnnal rendelkezik, ami miatt az atmoszférája is kitűnő.

Nem minden a pénz

A játék cirka két éve sokkolja a videojáték-piacot, ugyanis remekül alkalmazza a „pay to win” (fizess a győzelemért) rendszerét. Ha van pénzünk, akkor előre megvehetjük a borsos árú kártyacsomagokat, de az „idegőrlőfaktor” itt is közbeszól, hiszen akkor is simán veszíthetünk, ha már több, mint hat számjegyű összeget költöttünk a játékra. A játék egyébként ingyenes, de rengeteg mikrotranzakcióval is találkozhatunk benne.

Változik a játékmenet

A Standard formátum az egy évnél idősebb kártyalapokat kizárja a játékból. Ez a kezdő és a haladó játékosoknak is jó hír, hiszen most már kisebb lesz az esélye annak, hogy a „Zsiguli megveri a Ferrarit”. Továbbá a fejlesztők egy új kártyaexpanziót is mellékelnek a játékhoz, amiben megpróbálják kibalanszírozni az orbitális igazságtalanságokat és eddigi hibákat.

Ajánljuk vagy nem ajánljuk? Egy próbát megér! Ajánljuk annak, aki szereti a fantasy alapú gyűjtögetős kártyajátékot. De ne költsünk pénzt paklikra, inkább szorongásgátlót vegyünk helyette – sokkal kifizetődőbb lesz!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!