Ilyen stresszoldó zenét hallgass, ha frusztrált vagy

írta Arany Média 5 230 views0

Az indiai klasszikus zene az általunk ismert legrégebbi töretlen zenei tradíció. Első fennmaradt leírása Bharata Natyashastra című műve, mely a legóvatosabb becslés szerint is az időszámításunk szerinti második században született. Igazi muzikális csemege, ami megnyugvást és stresszmentes életet ígér a hétköznapokban.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Ősi klasszikus zene

Már az ókori görögök felismerték a hangsorok érzelmi hatását. Spártában a fiúknak csak a férfias és méltóságteljes ion, vagy dúr (bilawal) hangsort tanították, ellenben úgy tartották, hogy a líd (kalyan) túl szabados, amelytől óvni kell a férfiúi lelket. Indiában apró lépésekben finomították az érzelmek zenei megjelenítését.

Az indiai klasszikus zene egy nyelv. Vannak hangzói, szavai, mondatai, vannak költeményei, és ami a legfontosabb, van nyelvtana.

A színpadon nem improvizáció történik, hanem élő zenei kommunikáció. Nyugaton ilyen közös zenei nyelv a dzsessz is. A dzsessz közel százéves, és már mennyi változáson esett át. Ugyanez igaz az indiai klasszikus zenére is, bár alapjai, például a tiszta érzelmek megjelenítését szolgáló hang- és játékrendszer, legalábbis Bharata műve óta állandó.

Akikhez közel áll a jóga és a meditáció művészete, azok tudhatják, hogy a hindusztáni zene befogadása és megélése (nem csak egyszerű hallgatása!) teljesen más alapokból indul ki, mint az európaié. Míg a Közép-Európában kialakuló egyházi – gregorián – dallamok egy kötöttebb és következetes hangzásvilágra épültek, addig az indiai tradíciók alapján sokkal inkább az előadó, vagy zenész szerzőisége alapján fejlődött. Ez első hallgatásra lehet furcsa a még szűz füleknek, ugyanis nekünk – európaiaknak – kultúránkból adódóan más úton épülgetett a zenei hallásunk.

Az indiai klasszikusok élménye

Fentebb taglaltuk, hogy egy másik irányvonal szerint kell átadnunk magunkat a hindu tradicionális zenéknek. Tehát – ahogyan a címben említve van – senki ne várjon elsőre lelki békét és stresszmentes életet első hallgatásra. Mint, ahogyan a meditáció és a jóga művészeténél is, egy hosszú folyamatú tanulás és gyakorlás vár a kíváncsiskodókra. Ahogyan a legtöbb keleti és ősi vallás is beszéli, nyitottnak és türelmesnek kell lenni az efféle élmények elsajátításakor.

A jelenkor hangszeres és elektronikus zenéje is egyre többet merít ebből a klasszikus hangzásvilágból, sőt, mostanában egyre többet, mint az európai klasszicizmusból. Akárcsak a cirka 100 éve létező dzsessz és elektronikus ambient dallamok is ezen szellemiség alapján épültek be a világ zenei kultúrájába.

Érdemes egy nyugodt nyári estét egy előadó, vagy egy album meghallgatásával eltölteni. Már persze, ha türelmesek és nyitottak vagyunk.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!