Ha férfi vagy, légy férfi: 11 jó tanács, hogy sokkal határozottabb legyen a fellépésed

írta KJ 2 360 views0

Ha úgy érzed, hogy senki nem vesz komolyan, és bárki átgázolhat rajtad, akkor szükséged lesz néhány tippre a meggyőzőbb és határozottabb megjelenés érdekében. Az alábbi 11 tanács garantáltan a segítségedre lesz.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

1. Egyértelmű mondatokban válaszolj!

Kezdd azzal, amit akarsz, és minden egyéb kerüljön a mondandód végére! Ha össze-vissza hadoválsz, és nem vagy képes kimondani a lényeget, akkor céltalannak és könnyen manipulálhatónak fognak gondolni.

Természetesen a határozott beszédhez az is kell, hogy ismerd a témádat. Ezért érdemes felkészültnek lenned, bármiről is készülsz szólni.

2. Ne mondd, hogy „talán” és „lehet”

Ha biztos vagy valamiben, akkor mondd, hogy az lesz, ha pedig nem, akkor ne ingadozz! A lényeg, hogy határozottan döntsd el, mit akarsz, és ne ígérj meg olyan dolgokat, amelyeket nem biztos, hogy meg tudsz tartani!

3. Ne húzd az emberek idejét!

Ne húzd mások és a magad idejét azzal, hogy nem vagy képes döntésekre jutni! Ne csináld azt, hogy egyszer így, öt perc múlva aztán úgy döntesz, és aztán rövidesen megint meggondolod magadat!

Ezt is olvasd el (kattints)! 7 rendhagyó tipp, hogyan légy magabiztos

4. Ne hagyd, hogy rávegyenek erre-arra!

Mielőtt belemész egy alkudozásba, megbeszélésbe vagy vásárlásba, írd le magadnak egy papírra a céljaidat! Tudd, hogy mit akarsz, és azt is írd oda, hogy mit nem akarsz!

Amikor valami olyasmire akarnak rávenni, ami nem tetszik, vagy rossz érzéseket kelt benned, akkor akár hangosan is tisztázhatod: „Ez nem az, amit én akarok!” Mindez segíteni fog abban, hogy megakadályozd, amikor rád akarnak tukmálni valamit!

Légy magabiztosabb!

5. Nézz az emberek szemébe!

A helyes szemkontaktus minden társalgás veleje. Ha a padlót vagy a kezeidet nézed, illetve ha nem mersz a másik szemébe nézni, azzal azt mutatod ki, hogy félsz, vagy bizonytalan vagy. Sajnos vannak olyanok, akik éppen erre a jelre várnak…

6. Legyél képes lelépni!

Rengeteg ember akad, aki egy kellemetlen hangulatú beszélgetésen, randin vagy társasági összejövetelen addig ül, amíg „illik”, mert ugye „kínos lenne felállni és elköszönni”. Az igazság az, hogy ha valahol kellemetlenül érzed magadat, akkor semmi illetlen nincsen abban, ha elköszönsz és hazamész, hiszen a vendéglátó, vagy a beszélgetőpartner(ek) feladata lenne, hogy kellemes társaságot nyújtsanak.

7. Legyél elfoglalt!

Ha azt akarod, hogy kisebb legyen a tűrőhatárod az időpazarlókkal és a futóbolondokkal szemben, akkor nem kell feltétlenül szőrös szíved legyen. Sokkal egyszerűbb és őszintébb, ha valóban elfoglalt emberré válsz, azaz annyi programot és munkát szervezel az életedbe, hogy tényleg ne legyen időd az efféle alakokra.

Így majd minden lelkiismeret-furdalás nélkül közölheted, hogy rájuk bizony nincsen időd.

Légy magabiztosabb!

8. Tudd, hogy mit lehet veled megtenni és mit nem!

Kellő önérzettel el tudod dönteni, hogy milyen viselkedést engedsz meg magaddal szemben, és milyet nem. Nem szabad hagynod, hogy bárki bármilyen szituációban kiabáljon vagy kötekedjen veled, sértegessen vagy megalázzon!

9. Ne motyogj, hanem beszélj érthetően!

Ha elharapod a szavak végét, minden mondatodból kérdés lesz a végén, vagy egyszerűen nem adod ki a hangodat, azzal azt a látszatod kelted, hogy még beszélni is félsz.

Akár igaz ez, akár nem, meg kell tanulnod érthetően és hangosan beszélni!

10. Legyen domináns a testbeszéded!

Nyilván nem a nagyikkal szemben a 7-es buszon, de mégis rengeteg más szituációban ki kell mutatnod, hogy férfi vagy, és nem egy meghunyászkodó kutyus! Húzd ki magadat, foglald el a neked szánt helyet a széken, padon vagy buszon, és engedd le a karodat! A domináns és higgadt testbeszéd csodákra képes a megítélésed terén.

11. Mosolyogj és legyél figyelmes!

Még jó, hogy az egész cikket elolvastad, és nem „lapoztál el” az utolsó pont előtt! A fentiek alkalmazása mind hasznos a határozott megjelenés érdekében, de nem szabad ijesztőnek sem tűnnöd!

A domináns testbeszédet, határozottságot és egyenes tartást mosollyal és figyelmességgel kell kombinálnod, különben azt a benyomást kelted, hogy 24 órán át „terminátormódban” vagy!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!