„Ha feljön az Erika, lemegy a bugyija!”

írta Arany Média 6 266 views0

Belgában régen csak a csokit szerettük. Esetleg a sört. Egyesek még a belga juhászt… Mi viszont mutatunk egy negyedik variációt: a zenekart, amely tud mívesen fogalmazni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Felpörgött a disco műfaj a hazai popszakmában

Mi is a disco? Nem egy bonyolult kérdés, mégis sokan összekeverik a szezont a fazonnal.
A disco valójában a synthpop zenei műfajt takarja, ami az utóbbi időben másodvirágzását éli, és nem csak itthon, hanem az amerikai popkultúrában is. Elég csak belehallgatni a hazai és nemzetközi rádiócsatornák zenei kínálatába, vagy a legnépszerűbb videómegosztó portál lejátszási listáiba, és máris felfedezzük a Wellhello és – az egyre inkább ezt a műfaji vonalat követő – Katy Perry nevét.

Ezt a trendet követve a Belga zenekar is ehhez a zsánerhez nyúlt. Az intelligens szövegeiket egy új köntösbe csomagolva prezentálta. A zenekar tagjai Bauxit, Még5 és Tokyo újfent a híres polihisztorral, Wahorn Andrással kollaborálva készítették el Disco! című albumukat nem is olyan régen.

A zenekar új korongján megtudhatjuk, hogyan is kell bulizni funkytól kezdve a „dárenbészig”, egészen a modern tánczenékig. Örvendetesen hallgattuk, hogy a Belga egy új, mainstream köntöst vett alapul, hogy a régi, társadalomra reflektáló dalszövegeiket a fiatalabb generációknak is el tudják adni.

Az új koncepciójukat siker koronázta, ugyanis a szintipop egyre inkább elkorcsosuló hangkészletét remekül színezte ki Wahron András szaxofon szólója. Bátran kijelenthető, hogy a Belga képes megújulni, ráadásul úgy, hogy a régi hagyományaikat is megtartották. Ezáltal az új album bátran ajánlható a Belga-szüzeknek és a törzsgyökeres rajongóknak egyaránt.

Az új szóló: Egyszer fent

A Disco! album elsőnek eladott száma az Egyszer fent már önmagában is egy mainstream stílusgyakorlat, amely a 80-as évek diszkó korszakából építkezik. További különlegessége a korongnak, hogy a Belga karrierjének történetében most hallhatunk először női vokalistát, valamint Wahorn András a szaxofonja mellett saját hangját is hallatja.

Közéleti jelenségek, intelligens vulgaritás

Az új műfaj ellenére a Belga megőrizte a hagyományait, ugyanolyan autentikus, társadalomra reflektáló dalszövegeket kapunk, mint eddig. A Belga szerint csak bulizni kell, ha beledöglesz is! Na ja, sokan próbálják ezt szombatonként az éjszakában. Persze, azért jó, ha egy határnál tovább nem megyünk.
A szövegkörnyezet és a zene remek szimbiózisban van, a kombinációban tökéletesen átjön az a világ, ami a mai bulikultúrát jellemzi.

Verdikt

Merész vállalkozás a zenekartól, hogy a mainstream felé is kikacsintottak, de az ebből fakadó popposodás semmit nem vett el a trió eddigi értékeiből. Az új zenei irányzatokhoz is hozzá mertek nyúlni a fiúk, és mindezt úgy, hogy közben az eredeti zenei filozófiájukból semmit sem vesztettek el.

Manapság már egyre kevesebben figyelnek a srácokra, korábbi sikereik már nem olyan fényesek, mint voltak. Ám mindenképpen tiszteletreméltó, hogy a zenekar bő 15 év után is képes szórakoztatni, még ha nem is akkora sikerrel, mint anno. De hát ők is megénekelték: egyszer fent, egyszer lent…

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!