Ha ennyi vagy, már kockázatos a gyermeknemzés: autista is lehet

írta Szabó B. 6 172 views0

A családalapítást ezerféle szemszögből lehet vizsgálni: nézhetjük az ideális körülményeket, kereshetjük a megfelelő alanyt, vagy éppen a tökéletes évet és évszakot, de a legtöbb tényező mindig egyénfüggő lesz. Nem úgy a biológiai óra!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A férfiak biológiai órája

Alapvetően igaz, hogy a férfiak sokkal tovább képesek a gyermeknemzésre, esetükben inkább a későbbiek kérdésesek: vajon, ha sokáig húzod, halasztod a megállapodást, mennyi időt tudsz majd a gyermekeiddel tölteni? Manapság már nem csak ezen kell agyalnod, ugyanis jól tudjuk, hogy a férfiaknak szintén igen jelentős szerep jutott a gyermek egészségét, illetve a teherbeesés gyorsaságát tekintve.

Amikor még éppen csak kilépsz a kamaszkorból, és nekilátsz a nagybetűs életnek, máris eléred termékenységed csúcsát. A húszas éveid elején vagy képes arra, hogy villámgyorsan teherbe ejtsd a barátnődet, és ekkor a legnagyobb az esélyed rá, hogy egészséges utódod legyen. Más kérdés, hogy valószínűleg ezen felül semmi egyebet nem tudsz még letenni az asztalra, úgyhogy nem feltétlenül rossz ötlet várni néhány évet.

Ha ennyi vagy, már kockázatos a gyermeknemzés: autista is lehet

A húszas évek végén sincs még veszve semmi, bár sokat ront a spermiumaid mennyiségén és minőségén, ha nem élsz egészségesen. Az alkohol, a dohányzás nagyban befolyásolja azt, hogy a „srácok” mennyire fürgék és hibátlanok, de persze a szinte kivédhetetlen károsodások, az ételekkel, rossz szokásokkal bevitt méreganyagok is hatással vannak a megtermékenyítő képességedre.

Ha hiszed, ha nem, innen már egyenes út vezet a lejtőn, a harmincas éveid végére, negyvenes éveid elejére hihetetlen mértékben romlik az esélyetek arra, hogy gyorsan túl legyetek a családalapításon, és egészséges utódotok szülessen. Egyes betegségek kialakulásában nagy szerepe van az életkorodnak, pl. esélyesebb, hogy autista lesz a gyermeketek, ha közel jársz a negyvenhez (vagy át is lépted azt).

Minden életkorban negatívum, hogy sosem lehet tudni, első alkalommal sikerül-e „összehozni” a babát, vagy éveket kell várni a sikeres fogantatáshoz – az mindenesetre biztos, hogy az évek múlásával egyre többet kell majd várnotok és a kockázat is egyenes arányosságban nő.

Ha ennyi vagy, már kockázatos a gyermeknemzés: autista is lehet

Mi a helyzet a nőkkel?

Amint azt a korábbiakból láthattad, messze nem csak a nők életkora számít a gyermeknemzés és az egészséges utód szempontjából, bár sokan még mindig szeretik a hölgyekre hárítani a felelősséget. Való igaz, az ő életkoruk messze nem másodlagos: húszas éveik elején még maximális eséllyel esnek teherbe, és ekkor a legjobbak az egészségügyi mutatóik is. Talán megdöbbentő lesz, de a húszas éveik végén csak 75% az esélyük arra, hogy egy éven belül a várandósok táborát erősítsék, és ez az arány a harmincas éveik végére már csak kb. 50% lesz.

Ha ennyi vagy, már kockázatos a gyermeknemzés: autista is lehet

Az idő előrehaladtával szintén nő a rendellenességek esélye, ezért már hazánkban is az átlagosnál jóval több kötelező vizsgálatra kell elmenniük azoknak a várandós nőknek, akik betöltötték a 35. életévüket. Sajnos, ahogy múlnak az évek, nem csak a kromoszóma-rendellenességek sokszorozódnak, nő az esélye a vetélésnek és a problémás szüléseknek is.

Ezt is olvasd el (kattints)! Súlyos férfiprobléma: meddőséghez vezet a here-visszértágulat – így kezelhető

Természetesen mindez nem aranyérvényű, nem kell rettegned a családalapítástól akkor sem, ha valamiért később sikerül sort kerítened rá. De az tény, hogy az évek előrehaladtával több kockázattal kell számolnotok, így érdemes fokozott figyelmet fordítanotok a szűrővizsgálatokra. Emellett fontos, ha viszonylag későn vágtok bele a projektbe, akkor a próbálkozással párhuzamosan jelentkezettek be nőgyógyászhoz és andrológushoz – ha bármi gond van, az derüljön ki időben!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!