Futballakadémia idehaza?

írta AMH 1 432 views0

Mi a helyzet a mai futballakadémiánkon? Hogyan alakul a magyar utánpótlás-nevelés? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Storck egységesített edzőközpontokat akar

Az elmúlt bő fél évtizedben új fejezet nyílt a magyar labdarúgásban, legalábbis a Magyar Labdarúgó Szövetség szerint. Megnyitotta kapuit a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a fiatal tehetségek előtt, de a régi játékosképzők is a megszokottnál több anyagi forráshoz jutottak, hogy fejleszthessék korábbi programjaikat.

Bő 6 év alatt a Puskás Akadémia tulajdonképpen egy játékost tett le a képzeletbeli focipálya asztalára Gyurcsó Ádám személyében – hivatkozva az MLSZ és az Akadémia nyilatkozataira. Utánpótlásosztályokban játszó fiatalok szép számmal jelentkeznek a nemzeti csapatba, viszont azt ne felejtsük el, hogy a fent említett kivételével egyik U-válogatott fiatalról sem mondhatjuk azt, hogy kész játékos. Pedig kellenének már nagyon azok a 20-21 éves fiatalok, akikről már bátran megállapíthatjuk, érettek az élvonalbeli szereplésekre – legyen az belföldön, vagy akár külföldön. Az igazi élvonalban – nyugat-európai csapatok akadémiáin – a 20 éves játékosok már 100%-on pörögnek, míg itthon gyakran észrevehető a bizonytalanság.

Futballakadémia idehaza?

Kevés a fiatal kész játékos, viszont az vitathatatlan, hogy az MLSZ 2015-ös szezontól érvényes játékos-szabály módosítása jót tett a fiataloknak. Egyre több ígéretes tehetség kap lehetőséget az NB 1-ben. Viszont a változtatások ellenére egyik élvonalban játszó fiatalra sem mondhatjuk, hogy megállná a helyét stabilan a kezdőben.

Az elmúlt évek tükrében azt kell mondjuk, Bernd Storck kinevezése egy egyenes, előremutató utat adott a magyar labdarúgásnak. A német szakember sportigazgatóként most arra készül, hogy megyénként 2-2 MLSZ-edzőközpontot létesít, melyekben az ígéretes vidéki fiatalok a megfelelő szakmai felügyelet mellett pallérozódhatnak. Ez a német minta, amely során nem akadémiákon nevelik a játékosokat, hanem egységesítve próbálják felszínre hozni a tehetségeket. Ebből következtetve picit úgy tűnik, hogy az MLSZ nem mindig állt a helyzet magaslatán a döntésekben, hiszen több vidéki klubbot is kizárt az élvonalból, valamint támogatásokat vont meg tőlük – ezeket a döntéseket természetesen nem tisztünk kritizálni, valószínűleg a szövetségnek megvoltak a nyomós indokai. Ám nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezzel sok-sok vidéki ifjú játékos távol került a bizonyítás lehetőségétől.

Ezt is olvasd el (kattints ide)! Fordulat az el Clásicón, az Atlético lehet a nevető harmadik

Futballakadémia idehaza?Van értelme?

Ha a Storck által honosított német minta beválik, akkor felesleges a futballakadémiát arra a célra használni, hogy a jövő válogatott csillagait kineveljék. Ebből bátran le lehet vonni azt a következtetést, hogy az Magyar Labdarúgó Szövetségnek eddig nem volt konkrét elképzelése, hogyan is kellene egyenes útra terelnie az utánpótlást és a magyar futballt.

Bernd Storck érkezésével végre látótávolságba került egy jól átgondolt és felépített út, melyen érdemes elindulni. Az elmúlt években a pesszimista futballkultúra teljesen rányomta a bélyegét a focinkra. Éppen itt volt az ideje, hogy egy pozitív irányba mutató fejlődés útjára lépjünk.

Ha van véleményed a magyar futballakadémiákról, vagy az utánpótlás új rendszeréről, ne habozz és írd meg kommentben!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!