Ezt a klasszikus sci-fit el kell olvasnod!

írta Arany Média 2 081 views0

A híres lengyel science fiction-írót, Stanislaw Lemt sokaknak nem kell bemutatni. Regényeinek egyik legnagyobb érdeme a tudományos fantasztikum filozófiai megközelítése volt. Soron következő könyvajánlóban mélyre ástunk a szerző bibliográfiájában, s egyik kevésbé ismert művét választottuk ki, a Visszatérést. Szellemi űrutazás!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az izgalmas szinopszis szinte azonnal felkelti az olvasó érdeklődését!

Hal Bregg a kozmoszban tett útjáról tér vissza a Földre, ahol időközben teljesen megváltozott minden. Nemcsak a technika fejlődött tovább dinamikusan, hanem egyúttal az emberi viszonyok és viselkedési formák is.

A régi felfogásban élő Hal Bregg összeütközésbe kerül az önmagából kifordult világgal. Lem visszatérése az eljövendő világ víziója, mely bemutatja az emberi kapcsolatok jövőbeni fejlődését, amiben a slusszpoén az, hogy az 1961-ben kiadott mű rengeteg olyan utalást tartalmaz, mely már a jelenkorban kialakult emberi viszonyrendszerekre is igaz.

Bár Lem nem látta a közösségi média eljövetelét, mégis rávilágított pár szellemes ideára

Lem a 60-as évek elején még egészen másként képzelte a jövőt, mint ahogyan azt mi a 21. században jelen pillanatban látjuk. Például az internet és azon belül a közösségi média társadalomformáló erejét nem jósolhatta meg előre a szerző, de ettől még a könyv filozófiai teóriái a mai napig elvitathatatlanok.

Ilyen fantáziadús felvetés a férfi-női kapcsolatok alakulása a jövőben, ami akár egy remek szerelmi szállal is felér – akik kedvelik a romantikus sci-fiket azok sem fognak csalódni. Lem felveti a szereplők kultúrájából fakadó különbségeket, és felteszi azt a kérdést is, vajon képes lehet-e két ember megérteni egymást, akiket cirka 120 év választ el gondolkodásban egymástól. Ez a kérdésfelvetés viszont már abszolút helytálló a 21. században. Forrnak a jelenkori politikai propagandák a kultúrák közötti különbségekről, az elutasítástól, a pánikkeltéstől – utóbbi félelemkeltéssel is párosul a diktatúrákban.

Ahogyan az ember elkezd sterilizálódni a dinamikusan fejlődő világban, már nemcsak a társaitól fordul el, hanem saját magától is. Lem remekül rávilágít, hogy a jövő homo sapiense mennyire elfordul a világtól és az emberektől. Ebből a felvetésből ma annyi igaz, hogy a szociális érintkezés folyamatosan átköltözik a világhálóra, amelyen tulajdonképpen – fizikailag – nem lépünk kapcsolatba, csupán kábelek kötnek össze minket, és nem pedig a nyelv, vagy a testi érintkezés.

Az utópia valóban a békét jelenti, vagy az emberiség végromlása?

A másik roppant izgalmas gondolati felvetés az utópisztikus társadalmi kép megítélése. (Kortárs szerzők már lenyúlták ezt az ötletet, gondolunk itt Az emlékek őrére, melyben egy érzelemmentes világban élnek a polgárok).

A Visszatérés rendszerellenes harc helyett inkább azt a kérdést teszi fel, hogy megéri-e biztonságban és stabil egzisztenciával élni úgy, hogy közben az emberi kapcsolatok és az érzelmesség elveszik a társadalomból? Lem szerint nem lehet embernek lenni egy utópisztikus társadalomban, de ezt a kérdést mindenki döntse el maga, miután elolvasta ezt a remek, klasszikus sci-fi regényt.

A terjedelme is roppant barátságos, ráadásul remekül olvastatja magát. Mindenkinek ajánljuk, főként azoknak, akik szeretik a tudományt filozofikus oldalról megközelíteni, de akik egy könnyed szerelmi történetre vágynak, azok sem fognak csalódni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!