Ezért mondj nemet a megtisztelő kinevezésre

írta SMR 9 662 views0

Ki ne vágyna arra, hogy előrébb jusson a ranglétrán, alkalmazottból vezetővé váljon? Sokak álma az, hogy magasabb beosztásban dolgozzanak, viszont amikor megkapják az előléptetésükről szóló értesítést, mégis elbizonytalanodnak: talán nem is ez akarták igazán.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A helyzet az, hogy az embert nem mindig akkor találják meg a lehetőségek, amikor fel van rá készülve, vagy nem azok a sanszok, aminek igazán örülni tudna. A környezet örömteli reakciói elterelhetik a figyelmet arról, mit akarunk valójában, ezért egy előléptetés elfogadása előtt fontos átgondolni, valóban ez lenne-e a helyes út. Íme, hat jel, hogy ezt a magasabb pozíciót nem neked találták ki.

1. Nem érdekel a feladat

Nem biztos, hogy el kell fogadnod a vezető vagy magasabb beosztást, ha magával a feladattal nem tudsz mit kezdeni, úgy érzed, nem neked való. A tituluson túl vannak egyéb tényezők is, pl. egyáltalán nem elhanyagolható szempont, mivel járna az új beosztásod. Ha a munkakörrel járó napi feladatokra gondolva nyomasztó érzés kerít hatalmába, vagy kedvezőtlen irányba kellene változtatnod az életmódodon az új munkakör miatt, jobban jársz, ha nem vállalod el a kinevezést.

Mondj nemet a kinevezésre!

2. Operatív ember vagy

A magasabb pozíciók sokszor azzal járnak, hogy teljesen kiesel az operatív feladatokból, és nem igazán tudod követni a szakmai híreket, a piac alakulását, kiesel a napi ritmusból, ami akár hátrányt is jelenthet a későbbiekben. A feladatokat nem neked kell elvégezned, hanem meg kell találnod rájuk a megfelelő embert, és a csapat munkáját is neked kell megszervezned. Ha erre a feladatra csak unalommal tudsz gondolni, akkor valószínűleg nem neked való ez a magasabb pozíció.

3. Nem akarsz másokért felelősséget vállalni

Egy szinttel magasabban már nemcsak a saját, hanem mások munkájáért is felelősséget kell vállalnod, ami akár stresszforrást is jelenthet. Gondold át, mennyire állsz készen arra, hogy kövesd, ellenőrizd, értékeld, összefogd mások munkáját, és szükség esetén tartsd a hátadat mások hibáiért is.

Ez vezetőként kikerülhetetlen, ahogyan az is, hogy motiváld, esetenként pedig bíráld a beosztottjaid teljesítményét. Ha úgy érzed, ehhez neked sem energiád, sem kedved nincs, akkor érdemes megfontolnod, nem kellene inkább visszalépned.

Felelősség

4. Nem jár anyagi elismeréssel

Sok olyan munkahely van, ahol egy előléptetéshez, az egy fokkal magasabb pozíció elnyeréséhez nem társul semmilyen anyagi juttatás. Ez előfordulhat akkor, ha hirtelen kell kinevezni valakit, átmeneti a munka, de néha azt is elvárják, hogy az előléptetett ember elégedjen meg a névjegyén jól mutató címmel.

A munkában is létezik ár-érték arány, és ha ez úgy alakul, hogy nem éri meg neked extra feladatokat végezni, akkor szintén érdemes átgondolnod, mit nyerhetsz a magasabb hellyel hosszabb távon. Arra jó lehet, hogy kipróbáld magad egy új területen, fejleszd bizonyos képességeidet, előnyt jelentsen egy másik állás megpályázásánál.

Fizetés

5. Szereted a feladataidat

Előfordulhat az is, hogy valaki egyáltalán nem akar élni a felkínált lehetőséggel, mert teljesen jól érzi magát a jelenlegi helyén. Szereti a munkáját, szívesen végzi a feladatait, amikben megtalálta önmagát és a számításait, valamint a munkatársaival, a csapatának a tagjaival is jó kapcsolatot tart fenn.

Éppen ezért nem akar mozdulni, a váltás esetleg kifejezetten nyugtalanítja, nyomasztja vagy feszültté teszi. Ha neked is ilyen érzéseid vannak, és nem szívesen hagysz fel a jelenlegi munkáddal, akkor nem biztos, hogy el kell fogadnod az új munkakört.

6. Nem tudnád képviselni

Minél magasabbra kerülsz a ranglétrán, annál nagyobb lojalitást várhatnak el tőled. Amíg alkalmazottként durroghatsz néha a többiekkel, kritizálhatod a rendszert, addig vezetőként vagy magasabb pozícióban neked kell képviselned a munkaadód által hozott döntéseket, irányelveket, változásokat. Ha úgy érzed, erre képtelen lennél, akkor esélyes, hogy nem tudnál jól működni magasabb pozícióban.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!