Ezekre ügyelj, ha diákszállóban laksz

írta KJ 2 047 views0

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A diákszállók egyszerű és olcsó megoldások azoknak, akik büdzsébarát és fiatalos szállást keresnek maguknak utazások közben. Azonban a diákszállóknak is vannak olyan íratlan szabályai, amelyeket nem fogsz megtudni, csak tapasztalatból…

1. Ügyelj a recepcióra!

A diákszálló nem hotel, és ne számíts arra, hogy mindig lesz aki ajtót nyit neked. Kérd el a kapukódot jó előre, és legalább egy „sürgősségi ember” elérhetőségét, aki beenged, ha hajnali 4-kor jössz meg egy buliból!

Ezekre ügyelj, ha diákszállóban laksz2. Koszos zuhanyzók

Nem éppen a higiéniáról híresek a diákszállók, úgyhogy mindenképpen legyen nálad papucs és saját törülköző, ha ilyen helyre mész lakni! Az sem árt, ha egy saját ágyneműt tűrsz be a csomagodba, csak a biztonság kedvéért…

Hiába: ha egy hátizsákkal a válladon akarod beutazni kedvenc idegen országaidat, és eltökélted, hogy nem fizetsz ki vagyonokat, akkor muszáj hozzászoknod az ingadozó minőséghez a szolgáltatások terén.

3. Ügyelj a cuccaidra!

Agatha Christie-nél még gyilkosság is történt a diákszállón, de ennél sokkal gyakoribb, hogy elcsennek valamit. Ezért ügyelj az értékeidre, ha kell, vidd magaddal azokat, és mindenképpen élj a recepción való tárgymegőrzés lehetőségével – amennyiben van ilyen!

 

 

4. A kulcsok

A legtöbb közös teremhez egy, vagy maximum két kulcsot adnak ki a recepción. Tudd, hogy kinél van az aktuális kulcs, és hogy neki mi az elérhetősége, illetve mikor megy el huzamosabb időre! Ne hagyd, hogy bármikor csak úgy lelépjen a kulccsal, amire neked is szükséged lehet!

Ezekre ügyelj, ha diákszállóban laksz5. Ismerd a buliszabályokat!

A legtöbb diákszállónak és hostelnek szigorú szabályzata van a bulizásra és a csajok részére való átjárásra.

Van, ahol aztán senki nem tartja be ezeket, de van, ahol kemény pénzbüntetések is járhatnak a széthagyott italos üvegekért meg az éjjeli átkalandozásért. Kérdezz körbe, hogy mi az eredménye annak, ha megleptéspartit szervezel a konyhában este tízre!

6. A konyha és a higiénia

Mindig legyen tisztítószer a konyhában, és ha nincs, akkor te vegyél!

Ne számíts arra, hogy majd a többi vendég rendesen elmossa a saját cuccát, mert nem fogja… Ezért ne szemeteld tele a lefolyót, ne hagyj ott penészedni kajamaradékokat se! Nem tudhatod, mikor fogsz legközelebb te enni abból a tálból!

 

7. Horkolni fognak

Mérget vehetsz rá. Nem lehet olyan szerencséd, hogy kifogj egy olyan férfiakkal teli szobát, ahol senki sem horkol – ezért vigyél magaddal füldugót!

Nem fog örökre működni az, hogy hozzávágod a párnát a másikhoz, főleg, ha nagy teremben alszotok.

8. Szellőztess!

Egy közös férfi hálóteremben estére rettenetes szagok keletkeznek. Ezért minden lehetséges alkalommal nyisd ki az ablakot, még akkor is, ha fázol emiatt!

Inkább legyen tiszta, hideg levegő a szobádban, mint meleg, de büdös.

Ezekre ügyelj, ha diákszállóban laksz9. Számozd meg a kajádat!

Vagy írd fel rá a nevedet! Persze így is van esélye, hogy le fogják nyúlni a kajádat a hűtőből, de legalább így elmondhatod, hogy tettél valamit ellene…

A legjobb az lenne a részedről, ha nem hagynál romlandó kaját a hűtőben, és így nem is történhet meg, hogy valaki megeszi az ételt, amit magadnak vettél.

10. Nem ismersz senkit?

A hostelek közönsége nagyon hamar váltakozik, ezért érdemes dolgozni az emberek megismerésén. Ha nemzetközi diákszállóban laksz – pl. Erasmus ösztöndíjon –, akkor szervezz interkulturális estét! A csajok imádni fognak érte, jó italozás lesz a vége, és új arcokat is megismerhetsz!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!