Életművész vagy? 6 árulkodó jel, hogy igen!

írta SMR 8 460 views0

Lehet, te is hallottál már olyat, hogy egy ismerősödre vagy rád azt mondták, életművész. Vannak, akik a kifejezést pejoratív értelemben használják, pedig az életművészet nem mindig választás kérdése, hanem ez egy adottság, egy létező személyiségtípus.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az emberek egy jelentős részében él ez a személyiség, de vannak, akik nem merik kibontakoztatni magukban, inkább elnyomják, hogy megfeleljenek másoknak. Vajon te is életművész vagy? Íme, hat jel, hogy a kérdésre a válasz: „igen, az vagyok”.

1. Nem zavar a biztonságérzet hiánya

Az életművészek egyik legfőbb jellemvonása, hogy nincs fokozott igényük a biztonságra. Míg mások arra törekednek egész életükben, hogy biztonságot teremtsenek maguk, később pedig családjuk számára, az életművészeknek ez nem célja.

Nem fontos nekik, hogy jól kiszámítható életet éljenek, a sokak által vágyott fix pontok (biztos állás, állandó lakhely, saját otthon) nem foglalnak el előkelő helyet a fontossági sorrendjükben.

Nem zavar a biztonságérzet hiánya

2. Zavarnak a kötöttségek és a szabályok

Amennyire nem zavarja őket a biztonság hiánya, legalább annyira feszélyezik őket a kötöttségek és a túlszabályozott dolgok.

Nehezen mozognak olyan környezetben, amihez túl sok kötöttség társul, mert számukra a legfontosabb a szabadság. Ezért jobban érzik magukat kötetlenebb munkakörökben, nem ritka, hogy szabadúszóként tevékenykednek.

3. Valamit létrehozni

Az életművészeknek is vannak céljaik az életben, ezek közöl a legfontosabb az, hogy létrehozzanak valamit. Az a valami viszont legyen ütős, érdekes és egyedi, ezért nehezen viselik a monoton feladatokat, a napi rutint.

Olyan munkát keresnek, amivel teljesen azonosulni tudnak, szívvel-lélekkel tudják végezni, minden szempontból fontosnak és a sajátjuknak érzik. Már a tanulmányaiknál is fontos ez a szempont, ezért nem ritka, hogy sok mindent tanulnak, sok mindenbe belekezdenek, mire megtalálják az igazán nekik való foglalkozást.

A tanulmányaikkal kapcsolatban nem az az elsődleges szempont, hogyan tudják majd a befektetett energiát hasznosítani, hanem az, hogy szenvedéllyel forduljanak tanulmányaik tárgya felé is.

Valamit létrehozni

4. Nem érdekel a pénz

Az életművészeknek nem fontos a pénz, illetve másképp kezelik a pénzt. A hivatásuk megválasztásánál sem elsődleges szempont, hogyan lehet megélni belőle, nem jellemző rájuk a spórolás és a tudatos tervezés az anyagiak terén sem.

Az életművész az, aki ha pénzhez jut, nagyvonalúvá válik, kifizeti a kocsmában mindenki italát, de ha úgy alakul, elvan pár ezer forinttal is, vagy elindul egy fesztiválra akkor is, ha nincs rá igazán kerete.

5. Elvagy bárhol

Az életművésznek az élmény és a kaland a fontos az életben, éppen ezért elvannak bármilyen környezetben. Nem zavarja őket, ha sátorozni kell egy tóparton, elalszanak bárki kanapéján, ha úgy hozza a sors.

A most érdekli őket, az élmény megélése a fontos, ezért viszont képesek alkalmazkodni, ami furcsának tűnhet annak tükrében, hogy a kötöttségeket viszont kevésbé bírják. Ők azok, akik ha hívja őket a kaland, akkor stoppal átszelik Európát, nem terveznek, spontán hoznak döntéseket.

Elvagy bárhol

6. Az érzéseidre hallgatsz, nem az eszedre

A fentiekből is látszik, hogy az életművész nem az eszére hallgat, hanem az érzéseire, ezért döntései, élete másoknak extrémnek tűnhet kívülről nézve, olykor megbízhatatlannak és kiszámíthatatlannak is tartják, akik másképp gondolkodnak.

Az életművész viszont soha nem fél, optimista, aminek az egyik oka az, hogy jellemzően nem gondol a jövőre, hanem a jelenben él. Arra vágyik, hogy történjen valami, nem foglalkozik a részletekkel.

Hanyag és önző lenne?

A kívülállók számára az életművész hanyagnak és felelőtlennek tűnhet, vannak, akik önzőnek gondolják, aki csak a saját szempontjait tartja szem előtt, nem gondol másokra, leginkább azzal foglalkozik, hogy ő jól érezze magát.

Az életművész viszont többnyire nem akar senkit sem megbántani, egyszerűen csak követi az ösztöneit, a megérzéseit, másképp van bekötve a világba.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!