Agymanipulálás: meglepő, de ezek nagyban befolyásolják elménket

írta Arany Média 3 830 views0

Rengeteg módszer létezik az emberi agy manipulálására. Példának okáért itt van mindjárt a politikai propaganda, de beszélhetnénk a reklámokról is. Ezúttal azonban inkább tudományos oldalról vizsgáltuk meg a kérdést. Az alábbiakban mutatjuk, hogyan tudod befolyásolni a saját elmédet!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Az agy működését még nem ismerik teljesen

Korábban már cikkeztünk olyan orvostudományi innovációkról, mint az agyletapogató készülék, amivel folyamatosan monitorozni tudjuk a neuronjaink működését. Ez hasonlíthat az agykontrollhoz is, amely bár igen vitatott módszer, de annyi bizonyos, hogy rendelkezik tudományos alapokkal.
Summa-summarum, van még hova fejlődne az orvostudománynak, hogy 100%-osan megértse az emberi agy működését. Az alábbiakban bemutatjuk a legalapvetőbb és legkönnyebben végrehajtható módszereket.

1. A hideg-meleg effektus

Anélkül, hogy észrevennénk, a hideg és a meleg érzete mindig befolyásolja az agyunk működését. Mégpedig az elme ítélőképességét tudja teljesen kicsavarni ez az effektus.

Egy kutatás során börtönre ítélteket szembesítettek az utca emberével, akinek meg kellett mondania első ránézésre, hogy a vele szemben álló ismeretlen bűnös-e, avagy sem. Az első próbán a kutatók felfűtötték a helyiséget, ahol a bűnös és a laikus találkozott. Az esetek többségében az „ítélkezők” úgy gondolták, hogy a velük szemben álló személy nem bűnös.

Később fordítottak a kísérleten, és egy büntetlen személyről kellett megállapítani, hogy ártatlan-e, vagy sem, de mindezt már egy hideg szobában. Ebben az esetben a résztvevők többsége bűnösnek gondolta a vele szemben álló ártatlant.

Mi ebből a tanulság? Mielőtt ítéletet hozunk, bizonyosodjunk meg a környezetünk hőmérsékletéről. Ezek ismeretében nem árt, ha folyamatosan nyomon követjük az időjárásjelentést!

2. A legzoralabb illúzió: a McGurk-effektus

A McGurk-effektus egy észlelési jelenség, amely bemutatja, hogy kölcsönhatás van a látás és a hallás között.

Az információk befogadását és feldolgozását, vagyis az értelmezését egyszerre több érzékszervünk közös működése alakítja ki. Pontosan ez a jelenség zajlik le a mellékelt videó esetében is. Itt arról van szó, hogy egy vizuális „GA” kombinálva egy hallási „BA”-val általában „DA”-nak hallatszik.

Érdemes tesztelni magunkat: 10-ből 10 ember ugyanazt hallja – micsoda meglepetés.

3. Az egyedüllét is befolyásolja az elménket

Ha teljesen elszigeteljük magunkat a környezetünktől, az olyan lelki és testi folyamatokat indít be, amelyek a későbbiekben szervi rendellenességet is okozhatnak.

Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján a tartós egyedüllét okozott már Alzheimer-kórt, magas vérnyomást, és fertőzésveszélyt is. Ne feledjük, hogy az ember társas lény, legfőképp a 21. században muszáj szociális életet élni. Bárki tehát, aki kísérletezne ezzel az agymanipuláló módszerrel, inkább ne tegye!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!