A társadalmi vállalkozás jó biznisz? 5 fontos tudnivaló

írta KJ 3 601 views0

A társadalmi vállalkozás fontos módszere egy ország vagy egy nemzetközi közösség fejlesztésének. Elnyomott kisebbségek, jogfosztott és hátrányos helyzetű embereken, csoportokon segítenek ezek a cégek. De hogyan és miért? 5 kérdésre kapsz 5 választ!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A társadalmi vállalkozás jó biznisz? 5 fontos tudnivaló1. Mindenhol van ilyen?

A szociális vállalkozás terén fontos tudni, melyik országról beszélünk. Minden országnak mások és mások a szabályai a társadalmi vállalkozások támogatása terén.

Egyes országokban – pl. Finnországban – ahhoz, hogy egy cég társadalmi célú vállalkozásként legyen elkönyvelve, jelentős részben kell alkalmazzon hosszú ideje munkanélküli vagy hátrányos helyzetű alkalmazottakat. Nagy-Britanniában pedig ahhoz, hogy társadalmi célú vállalkozásnak számítson a cég, annak aktív alkalmazottai kell legyenek a részvénytulajdonosok, legalábbis a többségük.

A cégeknek persze megéri, ha társadalmi célú vállalkozásként üzemelhetnek, hiszen ilyenkor adókedvezmények, állami támogatások, stb. jár nekik. Hasonló módon támogatja több ország a környezetbarát cégeket – mikor egy cég azonban nem végez valódi környezetbarát tevékenységet, csak az előnyök miatt tünteti fel magát így, azt nevezik „zöldre mosásnak”.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!