A színek befolyásolják a hangulatot. Milyenre fessük a szobáinkat?

írta KJ 4 950 views0

A szobák színei tükrözik a személyiségedet, ráadásul hatással is vannak a mindennapjaidra. Befolyásolják életünket, érzelmeinket és gondolatainkat.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

A szín hatással van az emberekre, attól függően, hogy a lakók hány évesek, milyen neműek, származásúak stb. Egyes színek (vagy színcsoportok) hasonló reakciókat váltanak ki a többségből. Ezért különösen fontos, hogy megfelelően válassz színt: a cikkben erről olvashatsz tippeket.

Nem kell a trendekkel törődnöd ahhoz, hogy szép legyen a házad. A divatos színek jönnek és mennek, de vannak állandó szabályok. Minden színnek hatása van az életedre: van, amelyik nyugodttá és harmonikussá teheti a mindennapjaidat, míg más színek kellemetlen érzéseket kelthetnek benned.

Még középiskolás koromban kellett sötét sárgára festett falú tanteremben tanulnom: úgy éreztem magamat, mintha egy diliházban lettem volna. Fél év sem telt el, és a diákok családja összedobta a pénzt, hogy fehérre fessük a falakat…

A színek befolyásolják a hangulatot. Milyenre fessük a szobáinkat?

A téma tehát nem kuruzslás, és fel kell tenned a kérdést, milyen érzéseket akarsz kelteni magadban a szobák színeivel? Milyen árnyalatok szolgálnak arra, hogy jobb legyen a közérzeted?

Szintúgy érdemes figyelni a falak és azok borításának anyagára. Hasonlóan fontos szabály, hogy a színek száma egy szobában ne legyen több három-négynél. A túl sok szín zsúfolttá vagy nyomasztóvá teheti a szobát. Ennek ellenére a festék olcsóbb, mint a bútor, és ezért megengedheted, hogy egy kicsit kísérletezz.

A színek három alapvető módon hatnak: aktívan, passzívan vagy semlegesen. A világos színek tágas, szellős érzést adnak, és nagyobbá, világosabbá teszik a szobát. A sötét színek elegánsak, a nagy szobák közelibb és személyesebb benyomást keltenek ezáltal.

Az egyes színek hatását is érdemes sorra venni a következőkben.

 

Sárga

A sárga a napsütésre emlékezteti az embert, és világosabb árnyalataiban boldogságot kelt. Kiváló választás ez a szín gyerekszobákban, konyhákban, ebédlőkben, fürdőszobákban, hiszen energiával teli és felemelő érzést nyújt.

Kutatások azonban azt is mutatják, hogy az emberek hamarabb veszítik el a türelmüket sárga termekben. Ezért ha tárgyalótermet vagy dolgozószobát akarsz ezzel befesteni, akkor inkább ne!

A színek befolyásolják a hangulatot. Milyenre fessük a szobáinkat?Kék

A kék szín csökkenti a vérnyomást, lassítja a kapkodó légzést és a szívverést. Ezért szokás nyugtató, békítő színként tekinteni rá. Sokan ajánlják hálószobák és fürdőszobák falszínének.

A kék azonban ridegnek is hathat a kevés fénnyel rendelkező szobában. A kék tehát ismert és sokat választott nyugtató szín – tárgyalótermekbe ideális –, de csakis világosabb árnyalatokban. A sötétkék ellentétes hatást ér el, elsősorban szomorúvá tudja tenni az embereket.

Zöld

A zöldet tartják a legnyugtatóbb színnek a szem számára. Magában hordozza ez a szín a világoskék nyugtató és a sárga felvidító hatását, és ezért a világoszöld a ház minden szobájába megfelel.

A konyhában a zöld lehűti a kedélyeket, a családi szobában vagy nappaliban nyugalomra buzdít, a dolgozószobában kellemes légkört teremt a munkához.

Egyéb színek

A narancssárga lelkesedést vált ki, konditermekben szokták ezt választani. A semleges színek (fekete, szürke, fehér, barna) másokkal kombinálhatóak, bár a fekete szín használatától mindenki int (gyász, halál színe).

Egyes színek kerülendőek: a türkiz, a skarlát idegesíti az embereket, a bíbor és a piros pedig kiemeli a szexualitást.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!