Sörben az igazság: csak a mi italunk, vagy titokban a nőké is?

írta Ladányi Norbert 1 869 views0

Mi férfiak imádjuk a sört. Ha lennének ilyen források, körülötte városok alakulnának. Az egyiknek a neve lehetne pl. Ottakringer, a többéves múltra visszatekintő sörgyár után – jól hangzik, nem? Csak egy bibi van: valószínűleg többségében csakis pasik laknák. Mi a helyzet a nőkkel, ők miért nem rajonganak a sörért? Vagy mi tudjuk rosszul, és eme „sörpoliszokban” a gyengébbik nem tagjai is szívesen töltenék az idejüket, no meg a poharukat is, méghozzá teli? Utánajártunk.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Üdítő, bor, koktél, likőr. Általában ezeket látod egy nő kezében… Persze még mindig az italokról beszélünk. Ha jobban megnézed, egy öt-hatfős hölgytársaságban csupán egy vagy két nő iszik sört, és akkor sokat mondtunk. Miért van ez így? A sör csodálatos ital, miért nem szeretik annyira a lányok? Nos a válasz a génekben keresendő.

A keserű rossz emlékeket ébreszt bennünk a távoli múltból

Az ízeket nem tanuljuk, hiszen már gyerekkorunktól kezdve vagy szeretjük vagy nem a keserűt, sóst, savanyút, édeset, illetve az umamit (vagyis az ún. „ötödik ízt”). Ez a tudás bennünk van. Többnyire a keserűt nem kedveljük annyira az elején, méghozzá azért, mert a méreggel azonosítjuk az ízt. A sör pedig kesernyés ugyebár… De nem méreg, tegyük gyorsan hozzá!

Amikor még a férfiak halásztak és vadásztak, addig a nők gyűjtögettek, többek között gyümölcsöket. Ezért is van az, hogy a nők jobban szeretik az utóbbiakat – az édeset –, illetve a zöldségeket, mint a húst, amit inkább a férfiak részesítenek előnyben.

A bogyók között természetesen volt mérgező is, többnyire a keserűek voltak azok, így ehhez az ízhez kellemetlen tapasztalatok társultak (értsd: halálosak).

A nők is szeretik a sört

Ezt is olvasd el (kattints)! Ennyire egészséges a sör: íme a pozitív hatásai, amiért ezentúl receptre kéred

A férfiak megszokták az ital(oka)t a történelem során, amíg az erkölcsös úrinők teázgattak

Mi, férfiak mégis szeretjük a sört. Ennyire vakmerőek lennénk? Nos, nem. Semmi köze a bátorsághoz. Egyes ételeket-italokat a tápanyaggazdagságuk miatt fogyasztunk (genetika), míg a többit a környezetünk kedvéért, így barátkozunk meg a különböző ízekkel, ekképpen alakul az ízlésünk.

A történelem során a férfiakat kevesebb vád érte, ha ittak, azonban a nőktől elvárás volt, hogy erkölcsösebben viselkedjenek, tehát az alkoholos italokat csak módjával fogyaszthatták, s főleg ünnepi alkalmakkor. Az erősebb nem képviselői tehát jóval hamarabb megbarátkoztak többek között a sörrel is, így „régi cimboraként” tér vissza a férfiak életébe újra és újra ez a csodás nedű.

A nőknek a keserű keserűbb, a férfiaknak pedig nem, de igényeljük az erős ízeket

Nos, mi férfiak egyébként is jobban kívánjuk az erősebb ízeket, így a csípőst, a sóst, de még a keserűt is (tudományosan meg van állapítva, ne vitatkozzunk). Ez azzal magyarázható, hogy nem vagyunk annyira érzékenyek az aromákra, illatokra, szagokra, mint a nők, mivelhogy az ízlelésünk, szaglásunk nem annyira kifinomult, ellentétben a hölgyekével. Bár itt meg kell jegyezni, hogy nem minden esetben van így, ugyanis több sós ízt is meg tudunk különböztetni, míg a gyengébbik nem képviselői nem (legalábbis sokuk).

Ezt is olvasd el (kattints)! 3 vicces-kínos sörös sztori, mely happy enddel zárult

A nők is szeretik a sört

Most hogy tudjátok, a nők ízlelése mennyire érzékeny, kitalálhatjátok, miért kedvelik jobban pl. a bort, mint a sört. Igen, a hölgyek többsége intenzívebben érzi a keserűt, ezért is nem kerül fel a kedvenc italaik közé a habzó nedű. Persze vannak kivételek, és természetesen nem mindegyik sör íze olyan markáns, mint amilyenekhez hozzá vagyunk szokva.

Ha meghívod sörözni, a következő fajtákat ajánld a hölgynek, ha nem annyira szereti ezt az italt

Ha egy nőt meg akarsz hívni sörözni, mindenféleképpen gyümölcsös aromájú ital legyen. Ilyen például a spontán erjesztésű Lambic (a neve a sör fajtájára utal, nem a márkára). Már önmagában is gyümölcsös (az édes mellett a kellemesen savanyút érezhetjük), de szokták ízesíteni természetes aromákkal (meggy, málna, őszibarack, fekete ribizli stb., esetleg ezeknek keveréke), emellett karamellel is. A trappista sörök is gyümölcsösek, de alkoholtartalmuk (5-10 %) sokkal erősebb, mint a Lambic-nedűké (2-5 %).

Ha egy olyan étterembe tértek, ahol széles az italválaszték, és az előbb említett sörök mellett a Kölsch is fenn van az itallapon, akkor azt válaszd a hölgynek. Emlékszel, a nőknek nemcsak az ízlelésük, hanem a szaglásuk is kifinomult. Nos, ez a fajta sör nem csupán gyümölcsös, enyhén kesernyés, hanem még az illatával is rabul ejti a fogyasztóját. Nem hiába származik ez a nedűtípus Kölnből, ahonnan a kölnik, parfümök is.

Ezt is olvasd el (kattints)! Fogadjunk, nem tudtad milyen sörök dukálnak az ételekhez

A nők is szeretik a sört

A Pale Ale könnyed, nem keserű, inkább édeskés, a Sweet és a Milk Stout alacsony alkoholtartalmú, ráadásul cukor hozzáadásával készül. A hidegebb hónapokban jóleső lehet egy Porter, mely pörkölt aromákkal egészíti ki az édest (hidegen nem szabad inni); a csokoládé, a sült alma ízére emlékezteti fogyasztóját.

Enyhén kesernyés a Bock, azonban 6-8 %-os, viszont édeskés, így jobban csúszik, emellett illatos, tehát igen-igen kelleti magát, akárcsak a Marzen, mellyel többnyire fesztiválokon találkozhatunk, pl. az Oktoberfesten.

Ezt is olvasd el (kattints)! Sörben sült részeges csülök spicces savanyú káposztával

Ha nem olyan gazdag a vendéglő kínálata, mindig jó választásnak bizonyulnak a Radlerek. Amennyiben egyáltalán nem szereti a hölgy a sört, azzal sincs semmi baj, hiszen lesz, aki megigya (pl. te).

Természetesen a nők között is vannak, akik nagyon is favorizálják a habzó italt, és idővel egyre többen lesznek, hiszen a sör hódít, s talán egyszer azt is megéljük, hogy a csapból is az fog folyni, bár ez inkább vágyálom. De jó lenne, nem?

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!