Mennyei ízek és nincs mosatlan! Sütőzacskós gasztrótippek

írta Szabó B. 7 096 views0

Van egy jó hírünk számodra, amennyiben nem vagy éppen konyhatündér, de imádod az isteni ízeket, miközben a mosogatást a hátad közepére sem kívánod… Csak pár bevált rutin, és te is olyan ételt varázsolhatsz az asztalra, amiért még a haverjaid is fizetnének!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Miért jó a sütőzacskó?

Azon felül, hogy tényleg elegendő minden hozzávalót összedobálnod, és nem kell mosogatnod, akadnak még előnyök a sorban. Az egyik legnagyobb, hogy az ízek a zacskón belül maradnak. A zöldségek, húsok, vagy a gyümölcsök saját levükben párolódnak, így az összes íz a lehető legnagyobb harmóniában keveredik egymással. Emiatt akkor is tökéletes lesz a végeredmény, ha semmi mást, csak sót (vagy édesség esetén még azt sem) adsz az ételhez.

A különleges párolódási folyamatnak köszönhetően a zöldségek puhák, a húsok pedig hihetetlenül omlósak lesznek, vagyis pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Az egészség sem utolsó szempont: a sütőzacskóban történő sütéshez, pároláshoz nem kell semmilyen zsiradék, olaj, tehát a kalóriaértékeket is kellően alacsony szinten tarthatod.

Ha a jó hírekből nem lenne elég, akkor tudnod kell, hogy egy sütőzacskó ára, legfeljebb száz forintba kerül, úgyhogy ez a konyhai találmány az agglegények legjobb barátja lehet.

Mire kell figyelned?

Kalkulálnod kell vele, hogy a sütési folyamatok közben a sütőzacskó némileg megnő, tehát nem jó ötlet szorosan a töltőanyagok felett megkötni. Sokkal jobb, ha csupán a legvégét csomózod össze. Amennyiben nagyobb adag ételt szeretnél egyszerre készíteni, válassz méretesebb sütőzacskót.

Fontos az is, hogy ne használd a zacskót 200 foknál magasabbra állított sütőben. Egyrészt éppen az alacsonyabb hőfokon történő párolásra, sütésre igazán alkalmas, másrészt szétolvadhat a magas hőmérséklet hatására.

Annak érdekében, hogy a felesleges gőz távozni tudjon, a zacskó tetejére célszerű néhány tűszúrásnyi lyukat szúrni.

Sütőzacskós kaja

Az a legszerencsésebb, ha úgy rendezed el a hozzávalókat, hogy azok ne fedjék egymást, különben előfordulhat, hogy nem sülnek át egyenletesen. Természetesen nem gond, ha ez mégis megesik, de ebben az esetben időnként rázd meg azt a tepsit, amibe a zacskót tetted, így az ízek és a hozzávalók is jobban keverednek.

Amennyiben a végeredményt ropogósra sütnéd, az utolsó 10-20 percben állítsd grillezésre a sütődet, a zacskót bontsd ki, és tartalmát öntsd egy tepsibe. Persze ebben az esetben mosogatnod kell majd egy keveset, de a többség ennyit beáldoz a roppanósra sült bőrök és burgonyák érdekében…

Tipp: Még istenibbek lesznek az ízek, ha már előző nap előkészíted a húsokat valamilyen finom pác társaságában, becsomagolod a sütőzacskóba, és beteszed pihenni őket a hűtőbe. A zöldségek javát is hozzáadhatod már ilyenkor, de a burgonya foltosra barnulhat, így szerencsésebb azt közvetlenül a sütés előtt mellédobálnod.

Végül egy recept: burgonyaágyon sült hagymás csülök

A csülköt érdemes kicsit előfőznünk annak érdekében, hogy valóban omlóst húst kaphassunk, és hogy a burgonya ne süljön szét azelőtt, hogy a csülök elkészülne. Sós vízben, néhány babérlevél, egész só és megtisztított vörös- valamint fokhagyma társaságában főzzük meg a csülköt.

Mérettől függően egész nyugodtan fennhagyhatjuk a tűzhelyen, akár 2-2,5 órán keresztül. Míg a csülök fő, tegyünk a sütőzacskóba félbevágott burgonyát és vöröshagymát, sózzuk meg, adjunk hozzá kevés majoránnát, rozmaringot, majd egy csepp olajjal rázzuk össze ezeket.

Az előfőzött csülköt vegyük ki a forró vízből és tegyük a hagymával, burgonyával félig töltött sütőzacskóba. Kössük be a zacskó száját, és 180 fokon kb. 1,5 óráig süssük az ételt.

Ha kellően megpuhult (hústűvel ellenőrizhetjük zacskón keresztül is), bontsuk szét sütőzacskót, majd terítsük szét a tepsiben az ételt: alul legyen a hagymás krumpli, felül a hús. Állítsuk grillezésre a sütőt, majd a kisült zsírral rendszeresen öntözzük a csülköt, mígnem kb. fél óra alatt ropogósra pirul a bőre.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!