5 újrahasznosított ócskaság: régiből újat

írta Scheftsik Tamás 2 938 views0

A témában már több cikket is írtunk, de nem tudunk leállni. Lássuk, mi mindenből lehet még kreatívan új tárgyakat készíteni.

A cikk még nem ért véget, lapozz!

1. Abroncs

Ahol van autó, ott előbb – utóbb lesz olyan abroncs is, ami már nem alkalmas arra, hogy utazzunk vele. Ebben az esetben sem kell kihajítani,hanem nyugodtan felhasználhatjuk újra. A legegyszerűbb, ha hintát készítünk belőle. Ehhez mindenek előtt alaposan le kell mosni a gumit, és ha szeretnénk, le is festhetjük.

Ezután kötelet kötünk rá, fellógatjuk egy ágra, és kész is; a szobai verziója úgy készül, hogy az abroncsot kettévágjuk, egy deszkalapot erősítünk az elvágott részhez, és kész is. De a lefestett abroncsot akár a falra, vagy a kerítésre is felerősíthetjük, és az alját kiszurkálva nagyon mutatós virágtartó lehet belőle.

2. Bárszék

Ha egy bárszék tönkremegy, akkor remek virágtartó lesz belőle. Ehhez első körben meg kell oldani, hogy az ülőfelülete sík legyen, mivel ezen fog állni. Ha háttámlája is volt, akkor azt le kell vágni, illetve ha párnázott volt, akkor azt is le kell szedni róla.

Ezután a négy lábat vágjuk különböző méretűre, és a végeikhez erősítsünk egy-egy falapot, vagy akár csempét – a célnak tökéletesen megfelel. Ha kell, csiszoljuk, és fessük újra, majd keressük meg a hozzá illő helyet a lakásban, és már készen is vagyunk. Illetve a virágokat azért nem árt rátenni.

3. Bakelit

A nagytakarítások alkalmával előkerülhetnek régi bakelit lemezek is. Ha semmi bajuk, de már nincs lejátszónk, akkor inkább adjuk el őket, mert sokaknak szerezhetnek még örömet. Ha azonban karcosak, és már használhatatlanok, akkor nagyon szép óra lehet belőlük. Ehhez nem kell más, csak egy hobbibolt, ahol a nekünk tetsző óraszerkezetet be tudjuk szerezni.

Ezt erősítsük a lemez közepébe, és mehet is a falra. Ha szeretnénk, akkor fehér festékkel a számozást is megcsinálhatjuk. Az ügyesebbek ki is vághatnak belőle egy kis darabot – persze formát – például egy levél felét. Ezt a lemez széléből metsszük ki, és egy másik lemezből – azonos formát követve – az egész levelet vágjuk ki. Ezt azután tegyük a falra, a kivágott mintás óra alá, mintha abból esett volna ki.

farmer

4. Farmer

Ez az, ami szinte biztosan lesz valahol a háztatásban, hiszen a farmer nagyon hosszú ideje ott van a top ruhák között. Ennek megfelelően jó pár olyan darab is akad, amit hordani már nem lehet. Ezeket se dobjuk ki, hiszen igazán egyedi huzatokat lehet belőle készíteni.

Ehhez persze nem árt, ha tudsz varrni, esetleg kárpitozni, de ha nagyon elakadsz, akkor segítségül hívhatod a hölgyismerősöket is. Az elhasználódott farmerekből tökéletes díszpárnahuzat lesz, ami a rattan garnitúrákon nagyon mutatós.

De készülhet belőle puff is, esetleg egy elhasználódott bevonatú fotelt is újra lehet vele kárpitozni. Mivel a farmer nagyon strapabíró, így még hosszú ideig lehet a lakásunk dísze.

5. Seprűnyél

Amikor egy partvis tönkremegy, akkor sajnos sokszor a nyele is repül vele, hiszen nem mindig találunk olyan fejet, ami passzol. Pedig az említett résznek semmi baja, de hát csak a helyet foglalja. Ahogyan a kézmosó alatti szekrényben felhalmozott vegyszerek is, amiktől már nem is férünk el.

Vágjuk méretre a seprűnyelet, és erősítsük a szekrénybe, olyan magasra, hogy a flakonok feje odaférjen. Ezzel a megoldással a szórófejes vegyszereket fel tudjuk akasztani, és azok nem foglalják el a helyet azoktól, amik csak a földön képesek megállni. A rongyokat és egyéb, lógatható takarítószereket is remekül tárolhatjuk rajta.

Ne felejtsük el, nem minden szemét, ami elsőre annak tűnik!

A cikk még nem ért véget, lapozz!

Szólj hozzá!